Отвъд провокацията, която е, осмиването чрез сатира е и истинско майсторство. А израелският драматург и театрален режисьор Ханох Левин е един от творците, които го постигат сякаш без усилие.

Да се опълчиш на Путин - трагичната история на Анна Политковская в “Анна - непоправимата”

Да се опълчиш на Путин - трагичната история на Анна Политковская в “Анна - непоправимата”

Премиера на сцената на “Топлоцентрала”

Още с поставянето си на сцена у нас, особено много ни впечатли пиесата му "Старицата от Калкута" с участието на Захари Бахаров и Снежина Петрова. И въпреки че за съжаление тя вече не е част от програмата на Театър 199, ще можем да видим друга от творбите на Ханох Левин, и то за първи път на българска сцена.

"Всеки иска да живее" е новото премиерно представление в афиша на Сатиричния театър. То е остра и провокативна сатира, която осмива човешкото лицемерие и наивност.

Сюжетът ни запознава с един заможен граф на средна възраст, който е в перфектно здраве. Обстоятелствата се стичат така, че му е даден шанс да отложи смъртта си, но само ако намери някой да умре вместо него. Естествено, графът иска да се спаси, но разбира, че всеки, независимо от социалното си и житейско положение, иска да живее. Оттам идва и заглавието на постановката, която повдига въпроса колко далеч може да стигне човек, за да запази това, което има.

Макар че Ханох Левин пише пиесата отдавна, тя се оказва почти пророческа за съвременния свят, който е изпълнен с цинизъм и липса на съпричастност.

"Ние хората се увличаме в придобиване на материален просперитет и напълно забравяме за ефимерността на живота, и дори започваме да си вярваме, че смъртта може да бъде отложена. С този спектакъл ви каним да се посмеем заедно от сърце на най-големите си страхове, надежди и илюзии и да си припомним, че животът е дар, който не бива да се пропилява", споделя Елена Панайотова, която е режисьор на представлението.

По сценографията работи Юлиян Табаков, за хореографията е отговорен Росен Михайлов, а за музиката - Христо Намлиев.

В главните роли ще видим актьорите Николай Върбанов, Илияна Колева, Деляна Хаджиянкова, Ивайло Калоянчев, Божидар Мицев, Явор Борисов и други.

„Здравей, как си, приятелю?“ и други любими български песни ще зазвучат от сцената на Музикалния театър

„Здравей, как си, приятелю?“ и други любими български песни ще зазвучат от сцената на Музикалния театър

Едно завръщане към миналото с много музикално настроение

Предремиерата на "Всеки иска да живее" е на 19 април от 19:30 ч. в Сатиричен театър "Алеко Константинов", а премиерата - на 20 април. Следващите дати на представлението са 26 април, 10 и 27 май, а цялата информация за него е тук.