Червеното месо е сред най-противоречивите типажи в нашата кухнята. Специалистите не спират да изследват ползите и вредите от него за здравето ни, но едно е сигурно - полезно е, стига да не прекаляваме.
Диетолозите го препоръчват, защото е основен източник на желязо, но не бива да го консумираме повече от три пъти в седмицата.
А ние го обичаме, защото засища и се комбинира с всякакви зеленчуци.
Източник: iStock
Една от любимите ни месни рецепти е за печени на скара свински котлети.
Ключовият момент в нея е марината от лимон, чесън, соев сос и мед, която е абсолютна класика в жанра. Според Taste of Home месото трябва да престои от 4 до 8 часа в нея. Ето и останалото:
Какво ни трябва
- 1/4 ч. ч. лимонов сок
- 1/4 ч. ч. мед
- 2 с. л. соев сос
- 2 скилидки чесън, смлени
- 4 свински пържоли без кости
Какво да правим
Както вече споменахме, приготвянето на котлетите започва с маринатата. После идва ред на скарата, която, както всички знаем, трябва да е добре загрята.
Преди да се захванем с изпичането на месото, е важно да го изцедим хубаво от сместа, в която е престояло.
Изпичаме котлетите за 6-8 минути, държим ги по толкаво и от двете страни, на умерен огън. Комбинираме ги със зеленчуци, по възможност - сезонни. И основното ни ястие е готово.