Познаваме Валериа Войкова от участията ѝ в "България търси талант" и "Гласът на България". Сега, почти година откакто приключи последният сезон на второто предаване, и въпреки че е едва на 17 години, тя е непоклатимо устремена по пътя си към музикалната сцена. И ето ч благодарение на абсолютната си любов и отдаденост към музиката, вече пробива със смели крачки.

Валериа, известна на сцената и като VALL, има вече няколко парчета, а с последното "Тяло" ни изненадва със съвсем ново звучене. За да преоткрие истинското си творческо "аз" обаче, тя изминава своя собствен път по нотите.

Музиката е част от живота на VALL още от детството ѝ. Родителите ѝ виждат нейния талант и решават да ѝ дадат шанс да го развие, като я записват на вокален педагог. Когато започва уроците, VALL е едва в първи клас, но успява бързо да влезе в ритъм. Пеенето я увлича толкова, че след всеки урок вече няма търпение за следващия.

Така, в един момент музиката е с нея навсякъде и по всяко време - спасение от скуката по време на дълги пътувания, както и свобода за изява, когато ѝ хрумне идея за песен. И никога не се е замисляла да се занимава с нещо друго, различно от музика.

Михаела Маринова: "Новият ми албум е възходът на моята музика"

Михаела Маринова: "Новият ми албум е възходът на моята музика"

Изпълнителката за "Вселена" с Любо Киров, за третия си студиен албум след "До безкрай" и за предстоящото си турне

"Правя го с цялото си сърце и ме кара да горя. А ако животът не ме беше довел до този момент, отново щях някак да открия своя път към песента", споделя още Валериа.

Но младата изпълнителка не оставя нещата да се случват от само себе си. Когато е само на 12 години, участва в "България търси талант", където още с първото си изпълнение печели златния билет за финала. И до днес това остава едно от най-запомнящите ѝ се преживявания.

VALL не крие, че е шокиращо за едно дете да премине през такъв формат, който за нея е бил и своеобразна казарма, тъй като се изисква и дисциплина. Участието в него ѝ помага да открие, че има много по-голям размах на възможностите. Освен това се озовава и в един различен свят, заобиколена от камери, прожектори, внимание и много емоции. Или както го определя още накратко, "България търси талант" е нейното "бойно кръщене на музикалната сцена".

"Най-лошият човек на света" – с първия си албум NICKA ни хвърля в размисъл за собствените ни сенки

"Най-лошият човек на света" – с първия си албум NICKA ни хвърля в размисъл за собствените ни сенки

Симбиоза между човек, машина и електронна музика

Пет години по-късно Валериа е в нов етап от живота си и се впуска в следващото голямо приключение - "Гласът на България". С хъс и с вече известен опит зад гърба, тя е решена да покаже пред още повече хора най-доброто, на което е способна. Сцената на предаването ѝ е дала възможност да се развие и да се учи от едни от най-успешните изпълнители в страната. Но VALL не крие също така, че е останала леко огорчена. Така идва е най-важният урок досега - че да правиш музика е много по-сложна от "просто да пееш".

"Да стигнеш до хората зависи от една сложна за жонглиране комбинация от емоция, подход, харизма, тайминг и още куп компоненти", допълва изпълнителката.

Окуражена и от ментора си в "Гласът на България" - DARA, Валериа целеустремено продължава да прави това, което ѝ носи щастие и отказва да се спира пред каквото и да било. След предаването, а дори и по време на участието си в него, VALL няма търпение да твори. Тогава идва и вдъхновението ѝ за песента "RD, която изобщо не закъснява.

Смело и смахнато – пътят на Виолина Доцева от пеенето на улицата до главна роля в сериал

Смело и смахнато - от пеенето на улицата до главна роля в сериал

Виолина Доцева никога не се отказва от мечтите си

Най-новото парче на Валериа Войкова обаче е по-различно от всички останали досега. С "Тяло" тя задава изцяло ново и смело звучене, показва увереност и разкрива още един свой талант - танците. И както казва самата VALL, новата песен показва израстването ѝ от певица към изпълнител и танцьор, и от спокоен тийнейджър към жаден за сцената изграждащ се артист.

Разкажете ни повече за "Тяло" и за работата по песента и клипа. Коя е любимата ви част от създаването им?

"Тяло" e нещо изцяло различно от мен. Представям се в нова светлина от тази, в която досега ме е виждала публиката. Песента е изключително специална, тъй като след последните ми сингли се чувствам наистина по-зряла. Успях да дам свобода на креативността си като артист, автор, танцьор, човек и жена. Вдъхновението ми сякаш беше натурално, като процеса на израстване на едно момиче. С Iskrata (Искрен Тончев) бяхме в студиото, мислейки накъде да поемем за новия сингъл, и след няколко момента мълчание, в един глас казахме: "нещо по-така". По-така и стана: афро звучене, привличащи ритми и текст - всичко си "лепна" точно на мястото.

Любимата ми част от целия процес помня като бял ден. Обикновено с екипа винаги преслушваме новите песни супер внимателно, по няколко пъти и всички са максимално критични, за да можем да изкараме максимума. Този път обаче още при първото прозвучаване на припева всички се усмихнаха и спогледаха с онази готина сигурност, която сякаш казва: "Да, това е песента."

Кои изпълнители от българската и световната сцена слушате най-често в момента?

Имам много любимци в музикалната сфера. Възхищавам се на DARA, Еmil TRF, V:RGO, Бионсе, RAYE, Ариана Гранде, Оливия Родриго... Със сигурност имам разнообразен вкус и по този начин успявам да науча от всеки по нещо ново. Обожавам в свободното си време да слушам и разглеждам творчеството им.

А с кого бихте искали да направите дует?

Голям фен съм на колаборациите в българската музика. За мен би била страхотна възможност да се докосна до работата на всеки един от изпълнителите ни, защото всички имат различен прочит на изкуството. Но песен с V:RGO би била сбъдната мечта за мен. Надявам се един ден да се върнем към този въпрос в последващо интервю и мечтата да е сбъдната.

Какво планирате за лятото?

Планирала съм лято, изпълнено с много музика и творене. Възнамерявам да се съсредоточа върху личностното и професионалното си развитие. Предстоят ми много участия из цяла България, за които нямам търпение! Също така ми предстои 12-и клас, така че съм длъжна да намеря време за забавление, защото ще ми е за последно.