Винаги сме се вълнували около новите лица на родната сцена и все по-често попадаме на тях - млади актьори във филми и сериали, в театъра. С удоволствие слушаме на живо и наскоро пробили музиканти. Виолина Доцева е точно от тези таланти, завладяла цели две сценични изкуства. Мекият ѝ глас често бихме чули и на улицата, а чарът ѝ на театралната сцена ни обезоръжи от първия път.

Cool Den - българската група, която знае как се прави заразително свежа музика

Несериозно сериозни - Cool Den знаят как се прави заразително свежа музика

Готини, зареждащи и с ново лятно парче

Виолина открива музикалния си талант още като дете. Разказвали са ѝ, че където и да е ходела, не спирала да пее или да си тананика. И така до гимназията, когато в осми клас решава, че иска да си направи вокална група.

Погълната напълно от музиката, дори и за миг не си е представяла, че някой ден ще се занимава с нещо друго. Дори и когато родителите ѝ я насърчават да запише да учи "нещо сериозно", тя продължава да следва своята мечта. Е, няколко години по-късно завършва и "Музикална педагогика" в Софийски университет - нещо, за което я мотивира любовта ѝ към децата.

Първото си висше образование обаче Виолина завършва в НАТФИЗ. А годините в Академията се оказват едни от най-вълнуващите в живота ѝ досега. "Всичко, което чуваш там, го изпитваш веднага на практика, проверяваш го през сцената и през живота си до някаква степен", споделя Виолина. До днес помни и един много конкретен съвет от преподавателката си по сценична реч Иванка Бенчева: "Смело и смахнато."

Него все още прилага не само на сцената, но и в живота. И ако не беше така, едва ли щеше да стане и уличен музикант - от няколко години може да я чуем в центъра на София, най-често на "Витошка".

Вдъхновението да го прави идва от първото ѝ пътуване до Великобритания, където вижда улични музиканти за първи път. Решава да опита и тя - първо само с три песни, които изпява, докато свири на китарата си в Созопол, а след това и в София. "Пеенето на улицата беше любов от пръв поглед - комуникацията с минувачите, които се усмихват, усещаш как им въздействаш... Стават различни, когато преминат."

Най-специалното усещане за нея обаче си остава свободата, с която възрастни и малчугани я доближават и изразяват емоциите си от музиката ѝ - понякога е озарение, друг път - усмивка, често дори и сълзи.

Точно тези вълнения са и основната притегателна сила за Виолина към изкуството - и за музиката, и за театъра. Засега съчетава и двете, като е категорична, че не може и не иска едното да е за сметка на другото.

Освен че обича да създава музика, Виолина обича и да слуша новите творения на други изпълнители - особено българските, тъй като напоследък е на такава вълна. "Молец" я вдъхновяват много, харесва Прея, а пък за Волен Милчев и новите му проекти казва, че винаги се вълнува. С "Молец", с които е и близка приятелка, са си говорили да направят песен заедно и щом идеята им се избистри, ще го направят.

Това обаче далеч не означава, че лятото на Виолина протича лежерно. Съвсем в разгара му тя пусна най-новото си парче "Ще", чието звучене е изцяло в синхрон с видеото, което е снимано под вода.

Кое беше най-голямото предизвикателство при снимките на клипа към песента "Ще"?

Да се задържа под вода. Но не само да се задържа на дъното, без да изплувам, а и да изглеждам спокойна. Предвид че трябваше да съм с лице нагоре, след първите два-три кадъра излизах от аквариума и от носа ми течеше толкова много вода... Трябваше ми час да се отпусна, за да мога да задържа тялото си на дъното. В крайна сметка се получи - след пет часа, в които си поседях във водата.

А как реши да ушиеш сама роклята за видеото?

Още след като се появи идеята за клипа, решихме да бъда с рокля, но така и не си намерих такава, каквато си представях. Затова реших да я ушия сама. И сега е забавно да разказвам, че роклята ми е направена от бански и перде, защото буквално е така - върху цял бански просто заших ръкавите и полата, които всъщност са от лек червен плат за пердета.

Подготвяш ли вече следващо парче? Или първи албум?

Вълнувам се много, че до края на годината или най-късно през януари 2024 г. предстои да излезе първият ми албум "Сила". В него съм събрала четири (а може да станат и пет) песни, в които много вярвам и които са много лични. Дори се чудя дали мога да споделям толкова лични неща чрез музиката си... Но албумът ще е малко по-различен от първите ми две песни, разкрива ме повече, навлиза по-дълбоко в неща, които лично ме вълнуват.

Роби Николов – човекът, който заряза маркетинга, за да създава хитове (и с "Молец")

Риск печели - да зарежеш маркетинга, за да създаваш хитове с "Молец"

Роби Николов за рисковете, за соловата си кариера и за хитовете на групата

А къде да те гледаме този театрален сезон?

От октомври започвам работа по нова постановка за Театър Габрово с режисьор Веселка Кунчева. Пиесата все още няма заглавие, но е по "Портретът на Дориан Грей" от Оскар Уайлд. Не мога да издам и каква ще е ролята ми, тъй като самата аз още не знам. Но премиерата ще е преди декември. Междувременно продължавам да играя във всички останали представления в Театър Габрово, както и в "Сфумато" в София - в "Бесове" на Иван Добчев.

А какво ще ни издадеш за телевизионната роля, в която предстои да те видим?

Да, участвам в нов сериал, драма е. Всъщност, за ролята в него се подстригах отново късо. Много исках тази роля, героинята ми е тотално различна от мен, което е страхотна възможност - да изиграя съвсем друг човек, с противоположен на моя характер. Беше голямо предизвикателство да поддържам този образ.