Малко след като излезе в края на миналата година, Saltburn се превърна във филма, който всички обсъждаха и повтаряха, че трябва да се гледа. Той стана филм номер едно на Prime Video по Коледа, песента към него - Murder on the Dancefloor, се завърна в класациите, а TikTok беше залят със съдържание, свързано с филма.

Saltburn и инфлуенсърите, които незаконно влизат в реалния замък от филма на Емералд Фенел

Замъкът от хитов филм - обект на нападения

Популярността на Saltburn изигра лоша шега на собственика му

Saltburn е написан и режисиран от Емералд Фенел, която е носител на Оскар, а в актьорския състав влизат талантливите Бари Когън, Розамунд Пайк и Джейкъб Елорди. Историята, която разказват те - за студент от оксфордския университет, който се увлича по свой аристократичен и очарователен състудент, за да прекарат заедно едно незабравимо лято в обширното имение на ексцентричното му семейство, звучи доста различно от блокбъстърите, които доминират на кино екраните в последно време.

Затова и някак очакванията бяха, че този филм следва да бъде оценен от критиката и да получи награди през настоящия сезон. Факт е обаче, че най-голямото постижение на Saltburn си остават петте номинации за БАФТА и две за Златен глобус, но нито една спечелена статуетка.

Кино критиците на запад обаче също не са съвсем единодушни. Докато едни определят филма като просто "гладаем", то други го наричат "безстрашен". Няма как да не споменем също, че в бокс офиса Saltburn също се е представил добре, което означава, че определено е успял да привлече зрители.

А целият "шум" около филма, естествено, се е разразил в социалните мрежи, където именно зрителите споделят мнения и имат властта да създават феномени. Така например според Deadline видеоклиповете, свързани със Saltburn, са натрупали цели четири милиарда гледания само в TikTok. А това, което е привлякло най-много вниманието на феновете, е дело на умелата сценаристка и режисьор Емералд Фенел, а именно провокативните моменти във ваната, на гроба и с танца.

Това, което в крайна сметка Saltburn доказва, е, че е последният пример за устойчив на критиката филм, който не е задължително да е блокбъстър, базиран на комикс или със специални ефекти, за да натрупа добри приходи, пише Guardian. И въпреки че не блесна на филмовите награди досега, успя да развълнува младата аудитория, която иначе едва ли би отделила и пет минути от ценното си екранно време за подобна история.