Когато още през 2014 г. Баз Лурман споделя намерението си да снима биографичен филм за Елвис Пресли, реакциите, които получава, не са особено ентусиазирани. Най-вероятно защото мнозина са скептични, че животът на Краля на рокендрола може да бъде разказан достатъчно изчерпателно на голям екран. А и достоверно да бъдат представени сложните взаимоотношения с близките му.

Остин Бълтър, "Елвис", приликите между двамата и колко време се е подготвял за ролята на Елвис Пресли

Как Остин Бълтър се превърна в Елвис

Актоьрът е дал всичко от себе си

Е, режисьорът е имал седем-осем години, за да обмисли добре амбициозния си проект и явно е оползотворил добре цялото това време. И не го твърдим ние, а някой много по-близък до изпълнителя.

"Елвис" получава първи добри отзиви от самата Присила Пресли - бившата жена на музиканта. Според нея филмът се придържа към действителните събития и е направен брилянтно - по креативен начин, характерен единствено за Баз Лурман. Освен това е впечатлена и от представянето на Остин Бътлър в главната роля.

Снимка 578746

Източник: Alexandra Films

Ролята на Елвис можем да определим като първата голяма за 30-годишния актьор, който досега е имал малки изяви, но пък в небезизвестни продукции на Disney, както и в "Имало едно време в Холивуд" на Тарантино.

За "Елвис" обаче му е поверена голяма отговорност. Във филма той не просто сменя ефектни сценични костюми и имитира наелектризиращите танцови движения на Краля рокендрола, но и изпълнява песните му.

Самият Бътлър казва в интервю за Brut, че е прекарал около две години в проучване на Елвис - неговите движения, мимики, начин на говорене, за да може да изгради образа по най-добрия начин.

Снимка 578750

Източник: Alexandra Films

Другият актьор, който изиграва основен персонаж, е далеч по-познатият на широката аудитория Том Ханкс. Носителят на Оскар влиза в ролята на полковник Том Паркър - мениджърът на Елвис. Трейлърът ни загатва, че именно той ще бъде разказвачът на историята, както може би и злодеят в нея. А какво ни представя в "Елвис" Баз Лурман?

Краткият отговор би бил - животът на героя (според концепцията на режисьора). Но поясняваме, че фокусът е хвърлен върху последните 20 години от живота на Елвис. Разгледани са сложните му взаимоотношения с полковник Паркър (като се започва от запознанството им) и се проследява как талантът му се превръща в същинско явление на фона на променящата се култура и динамичните събития в Америка през 60-те и 70-те години.

Снимка 578743

Източник: Alexandra Films

Докато Елвис разгръща кариерата си, в страната се случват някои ужасяващи и тъжни събития - като убийствата на Джон Кенеди и Мартин Лутър Кинг.

Централна роля във филма, освен Елвис и музиката, имат, разбира се, и най-важните хора в живота му.

Това са жена му Присила (Оливия ДеЙонг), с която са женени между 1967 и 1973 г., както и майка му Гладис (Хелън Томпсън), и баща му Върнън (Ричард Роксберг).

"Елвис”, Остин Бътлър и одобрява ли филма Присила Пресли

Жертвите да изиграеш Елвис

И какво мисли Присила Пресли за ролята на Остин Бътлър

Както вече казахме, музиката (че накъде иначе без нея) също е основен "играч", но в никакъв случай не превръща филма в мюзикъл. А представянето на толкова много и проблемно развиващи се човешки взаимоотношения, както и наситеността с все бляскави и шармантни сценични изпълнения сякаш оправдават динамиката и продължителността на филма (малко над два часа и половина).

"Елвис" е по кината от 24 юни