Само един ден ни дели от началото на София Филм Фест 2024. Откриването е утре, 13 март, и след като вече обърнахме внимание на най-дългоочакваните международни филми с награди и номинации за Оскар, БАФТА и Златен глобус, е време да насочим поглед и към българското кино.

София Филм Фест 2024 - 5 филма с награди и номинации, които да не изпускаме тази година

5 филма с награди и номинации, които ще видим само на София Филм Фест

Най-новото и най-доброто от световното кино

В селекцията на фестивала отново има силно присъствие на родни заглавия, сред които са комедии, драми, съвременни истории, както и такива, които носят духа на средновековната епоха. Най-накратко казано - за всекиго има по нещо.

Ето кои пет български филма подбрахме ние, които смятаме, че не са за изпускане на София Филм Фест тази година.

"Клопка"

Започваме с филма, който ще открие фестивала утре вечер, 13 март, от 19 ч. в Зала 1 на НДК. Това ще е европейска премиера за "Клопка" на режисьорката Надежда Косева, която вече е печелила отличия за късометражните си филми, както и за пълнометражния си дебют - "Ирина" от 2018 г.

В "Клопка" обаче главният герой е мъж - чешитът на име Божека. Той има силно развито чувство за собствено достойнство и живее усамотено на брега на река Дунав в хармония с природата и животните в малкия си своеобразен зоопарк. Един ден обаче спокойствието му е нарушено от местен олигарх, който с подкрепата на кмета и началника на полицията, започва опасен за хората проект за хранилище за ядрени отпадъци край града. Като научава това, Божека не остава безучастен и дори нещо повече - именно той се оказва единственият човек, който може и смее да се противопостави на алчния олигарх.

Снимка 652300

Източник: София Филм Фест

Филмът поставя няколко основни акцента. Единият от тях е за симбиозата между хората и природата, и начинът, по който нехайството ни води към нейната гибел. Другият пък е насочен върху това колко е важно да запазим човешкото си достойнство в съвременния обезумял свят.

"Аферата Пикасо"

Продължаваме с една комедия, която вече имаше своята премиера по кината, но на София Филм Фест ще имаме възможност да я гледаме отново.

В "Аферата Пикасо" режисьорът и сценарист Ян Янев събира на екран едни от най-харесваните млади български актьори - Филип Буков, Диляна Попова, Башар Рахал, Свежен Младенов, Зафир Раджаб, Павел Владимиров и други. Участие взема и певицата Тита.

Както ни подсказва заглавието на филма, в центъра на сюжета е открадната картина на именития художник Пикасо. В тази криминална комедия се забъркват художник-измамник, гангстери и дори гангстерка, както и един очарователен полицай. Заформя се истинска игра на котка и мишка с динамично действие, хумор и неочаквани обрати.

"Немилосърдната красавица"

Своеобразна мистериозна приказка за големия екран е пълнометражният игрален дебют на режисьора и сценарист Николай Богомилов (Тимотео) - "Немилосърдната красавица".

Снимка 656940

Източник: Global Media

Действието ни пренася в Средновековна Франция, където главният герой е талантлив, но различен от връстниците си млад мъж, на когото му се налага да избяга от група нападатели. Така той се озовава в приказно кралство, чиято кралицата се влюбва в него. Двамата са отдадени на любовта си, но има и един проблем - понякога вместо кралицата младият мъж вижда Смъртта в образа на ориенталска красавица.

Актьорът в главната роля е французинът Венсан Молли, като във филма му партнират Баярма Баярма, Нели Дренска, Борис Григоров, Адриана Димова, Микаел Рабу и Марина Сойчева-Франсоа. Въпреки че действието в "Немилосърдната красавица" се развива във Франция, снимките са правени у нас. Освен на зрителите, филмът показва родните ни природни и исторически богатства и на кино критици по цял свят, като вече е бил представен в няколко държави и е спечелил над 80 награди от различни фестивали.

"Апостол - един нежен рицар в Бруталия"

След участието си на фестивала "Златна роза" във Варна, новият филм на Петър Русев идва и в София.

Снимка 656942

Източник: fccvarna.bg

В "Апостол - един нежен рицар в Бруталия" главният герой е талантлив млад поет, но заради състоянието, от което страда, той не може нито да пише, нито дори да спи. В кратките съновидения, които има обаче, получава напътствия от идола си Дебелянов, за да се върне към красотата на поезията и предишния си живот. Действителността на Апостол обаче е много различна - семейството му изпада в трудна ситуация и за да помогне, му се налага да премине през редица изпитания.

Снимка 656941

Източник: fccvarna.bg

В главните роли са Георги Гоцин, Станка Калчева, Каталин Старейшинска, Ованес Торосян, Дамян Здравков и Петър Тосков.

"Защото обичам лошото време"

Много нежен и чувствен е най-новият филм на младата режисьорка и сценарист Яна Лекарска.

"Защото обичам лошото време" открива историята на Ирина в един дъждовен пролетен ден. Тогава тя се връща в крайморското градче, където е прекарвала лятото като дете. Там среща Борис, когото не е виждала от цели 20 години. А срещата им се оказва съдбоносна, защото двамата заедно преоткриват миналото, което може да промени бъдещето им.

В двете главни роли влизат Неда Спасова и Владимир Михайлов, а актьорския състав допълват Боряна Пунчева, Елени Декидис, Веселин Ранков и Иван Бърнев.

На този София Филм Фест можем да гледаме отново или пък за първи път, ако сме пропуснали, филмите "Уроците на Блага", "Диада", "Пулсът на танца" и "Чума".

София Филм Фест 2024 е от 13 до 31 март, а цялата програма е тук.