Март месец винаги е особено вълнуващ за киноманите. След Оскарите, които са голямото международно събитие, се задава и един от най-големите кинофестивали на българска територия - София Филм Фест. А колкото повече наближава неговият старт, толкова повече подробности научаваме.

„Made in EU” на Стефан Командарев - какво знаем за предстоящия български филм

„Made in EU” - задава се нов български филм

Ето какво знаем за него до момента

Така например вече знаем, че откриването му ще бъде на 13 март, сряда, с прожекция на "Клопка" на Надежда Косева. След представянията в Сао Пауло, Сараево и Сан Себастиан, това ще е европейска премиера за филма.

Историята ще ни запознае с Божека. Той е чешит със силно развито чувство за собствено достойнство, който живее усамотено на брега на река Дунав в хармония с природата и животните в малкия си своеобразен зоопарк.

Снимка 652299

Източник: София Филм Фест

Един ден обаче спокойствието му е нарушено от местен олигарх, който с подкрепата на кмета и началника на полицията, започва опасен за хората проект за хранилище за ядрени отпадъци край града. Като научава това, Божека не остава безучастен и дори нещо повече - именно той се оказва единственият човек, който може и смее да се противопостави на алчния олигарх.

Режисьорката Надежда Косева създава "Клопка" по сценарий на Боян Папазов, а актьорите, които ще видим на голям екран, са Александър Трифонов, Яница Атанасова, Дан Николов, Михаил Стоянов, Камен Калев, Николай Тодоров и Николай Чобански.

Надежда Косева

Източник: София Филм Фест

Надежда Косева

Докато напрежението се увеличава, приковавайки вниманието на зрителя, филмът поставя акценти, като набляга на важността да запазим човешкото си достойнство в съвременния обезумял свят, въпреки ужасяващата невъзможност да се измъкнем от клопката на миналото. Наред с това се концентрира и върху симбиозата между хората и природата и начинът, по който нашето нехайство води към нейната гибел.

“Уроци по немски” с Юлиан Вергов е дебютният пълнометражен филм на Павел Г. Веснаков

Юлиан Вергов между любовта и насилието в “Уроци по немски”

Актьорът отново е в ролята на “лошото момче”

"Клопка" е вторият игрален филм на Надежда Косева. Първият ѝ пълнометражен филм - "Ирина", който прави премиерата си във Варшава през 2018 г., обикаля редица държави и печели над 20 международни награди. Преди това режисьорката снима няколко късометражни филма, които също са носители на отличия.