В петък, 26 юли, бе грандиозното откриване на Олимпийските игри в Париж. Събитие като ние друго в историята на спортния форум, което за пръв път се проведе не на стадион, а по централните улици на града домакин. Парадът на нациите пък премина по водите на река Сена. И докато някои се възхищаваха на мащабността и организацията, други не скриха възмущението си от видяното.

Със забрана за Олимпийските игри, но не и без състезатели - какво се случва с руските и беларуски спортисти

Със забрана за Олимпийските игри, но не и без състезатели - какво се случва с руските и беларуски спортисти

Как МОК реши казуса

Най-провокативни и коментирани в социалните мрежи се оказаха сцените към края на церемонията, в която видяхме пресъздаване на Тайната вечеря, в която участваха представители на транс и драг обществата. Видяхме и почти чисто гол Дионис, боядисан в синя боя.

И за мнозина това прекрачи границите на благоразумието и бе определено като криворазбрана проява на правото на свободно изразяване, както и на поругаване на християнската религия и вид лична обида към милиардите й последователи по целия свят.

А отговорът на всички тези критики не закъсня. Отново в социалните мрежи в дискусията се включи шефът на Олимпийските игри 2024 Тони Естанге. "Представяхме си церемония, която да покаже нашите ценности и принципи и да дадем много ангажирано послание", започва обяснението си той. 

И пояснява, че идеята на цялата церемония по откриване наистина е била да предизвика размисъл. "Искахме да имаме възможно най-силно послание". За целта организаторите на Париж 2024 работят заедно с Международния олимпийски комитет, за да обсъдят начина, по-който да представят важните за тях теми, сред които са насърчаване на LGBTQ+ и правата на жените.

Снимка 676416

Източник: GettyImages

"Естествено трябваше да вземем предвид международната общност", заявява Естанге, но и пояснява, че са искали да заложат преди всички на свободата на изразяване, която имат във Франция, и да я демонстрират на целия свят.

Немалка част от критиките бяха насочен и към арт директора на церемонията Томас Джоли. Той обяснява, че са целяли "да включим всички и да не изключим никого" - доста трудна за постигане задача. Но тя е била водеща заради разнообразието в страната домакин, което те разбират като възможност да бъдат всички заедно - независимо от принадлежността им към различни групи.

анкета

Колко златни медала ще спечелят българските спортисти на Летните Олимпийски игри в Париж?

Виж резултати

Нито един 26.3%

Поне един със сигурност 29.3%

Минимум три 24.0%

Няма значение, правят ни горди само с участието си 20.4%

"Във Франция имаме артистична свобода. Щастливци сме във Франция, че живеем в свободна страна", пояснява Джоли. Той не открива нищо неприемливо в изявата на диджей Барбара Бътч, определяна като "LGBT икона" на фона на факта, че в парада на нациите по Сена участваха страни, в които еднополовите връзки са криминализирани, като Пакистан, Сомалия, Катар и Уганда.

Габриела и Стефани Стоеви преди Олимпийските игри в Париж – сестрите, които проправят път на България на световния бадминтон корт

Габриела и Стефани Стоеви преди Олимпийските игри в Париж – сестрите, които проправят път на България на световния бадминтон корт

Най-добрите ни бадминтонистки за подготовката за олимпийските игри, за трудностите в спорта и за бъдещите им планове

" Имаме право да обичаме когото искаме. Имаме правото да не бъдем богомолци. Имаме много права и това е, което исках да предам", обяснява Джоли, цитиран от Sky News. Няма съмнение, че той е постигнал основната си задача като творец - да накара всички да говорят за произведението му - церемонията по откриване на Олимпийските игри. И както и другите творби, и тук имаме повече от една възможност за прочит.