Историята на Остава започва преди повече от 30 години в Габрово. Георги Георгиев (вокал, китара) е студент в Габровския университет, когато се запознава с Боян Петков (басист). Там някъде измежду стаите на студентските общежития се полагат и основите на банда, станала емблема на цял един период от музиката от 90-те ни години.

Остава е една от първите български групи, повлияни от бритпопа, която проправя път на редица родни музиканти след това. Бързо набира популярност и си създава хиляди фенове с хитове като "Шоколад", "Празен кадър", "Ние сме волни", "Ще дойдеш ли с мен?", "Океан", "Поля от слънчогледи", "Бесен", "Внимание", "Sex In The Morning" и други.

Остава може да се похвали и като една от малкото (да не кажем единствената) група от това поколение, която в нито един момент не си дава почивка и не прекъсва дейност, макар и през годините съставът на бандата да търпи леки корекции.

Снимка 681846

Източник: Личен архив

В момента в групата са Свилен Ноев (вокал), Георги Георгиев (китара и вокал), Боян Петков (бас китара), Даниел Иванов (барабани) и Александър Марбург (китара).

През 2022 г. Остава направиха голямо турне по случай своята 30-годишнина с много концерти в страната, където събраха феновете, за да им благодарят за дългогодишната подкрепа. През същата 2022 г. групата издаде шестия си студиен албум "Кислород" с добре познатите на всички "Саботаж", "Гений", "Взлом"," Помощ", "Сателит".

Характерният стил на бандата, специфичният и чувствен вокал на Свилен, текстовете, които ни карат да се замислим, правят Остава вплетена в живота на поколения българи, а сега на 11 септември 2024 г. групата ще отпразнува рождения си ден с ежегодния си голям концерт в клуб "Маймунарника" в София.

Снимка 681843

Източник: Личен архив

Преди броени дни (4 септември) на бял свят се появи най-новият им сингъл "Мона Лиза". Прочувствената балада e първата свежа доза музика, която момчетата издават след "Кислород", а любовта, която е едно от най-големите вдъхновения на Свилен, изглежда отново ще заеме важно място в новото им творчество.

Спомняте ли си кога и как точно седнахте да напишете "Мона Лиза"?

Самата мелодия на пеене и хармония ми е от няколко години в главата, но написах текста скоро. Песента направо "светна" и си стана готова. Всеки път се стремя в текста да има нещо нетипично - този път ми звучеше Мона Лиза на припева и го измислих да го има даже два пъти.

Снимка 681845

Източник: Личен архив

Новата ви песен е още един, различен нюанс от вас и музиката ви. Постоянно ли търсите разнообразието?

Определено не искам да правя еднакви песни като мелодия, текст, темпо, настроение. Надявам се и другите нови песни да изненадат хората, които ни харесват.

Казвате, че "Мона Лиза" е една от най-любимите песни, които сте написали през последните години - какво я прави толкова специална и с какво е по-различна?

Обичам разнообразието в музиката. Определено досега не сме имали такава песен и съм щастлив, че и като продукция стана много добре. Георги Станев и Даниел Петров доста се постараха да не звучи като "просто още една балада". Има дълго китарно соло, като в старите балади, но с Гого опитахме да направим микс между ретро звук и модерните начини за смесване на музика. Иначе мисля, че е доста интересна сексуална песен. Поне се надявам.

Снимка 681844

Източник: Личен архив

"Мона Лиза" е първата нова музика, която издавате след "Кислород", означава ли това, че готвите нов албум?

Довършваме още три песни, към края сме. Скоро ще решим как да ги издаваме.

Какво е Остава за българската музика?

Това ще се разбере някой ден. Засега нямам точен отговор, но ми се иска да бъдем запомнени с няколко доста хубави песни и с доброто чувство за хумор.

Остава са в "Маймунарника" на 11 септември, а билетите са налични тук