Работата в музей или галерия за мнозина изглежда скучна, особено ако не си любител на изкуството. А един интересен случай от края на миналата година, добил популярност тези дни, го доказва.

Портрет на художник (басейн с две фигури), Дейвид Хокни и най-скъпата картина на жив художник

От днес това е най-скъпата картина на жив художник

Коя е и за колко се продава

В руския град Екатерининбург се намира културно-образователният център "Елцин", част от който е и галерия, в която са изложени редица произведения на изкуството на руски артисти. Една от творбите, която привлича интереса на ценителите, е "Три фигури".

Тя е дело на художничката Анна Лепорская, нарисувана е преди около 90 години и се оценява на милион долара. Именно трите безлични фигури на платното стават жертва на набезите на скучаещ охранител.

Още по време на първия си работен ден той явно толкова се е чудел как да се развлича, докато обикаля около произведенията на изкуството, че е решил да нарисува с черен химикал малки кръгчета за очи на трите фигури от картината.

Това е било забелязано от посетителите на галерията още на същия ден. И докато някои са се възмутили от посегателството върху това толкова ценно изкуство, други го приели с усмивка и дори коментирали, че така картината изглежда по-завършено и модерно.

На провинилия се охранител обаче няма да му е толкова весело, защото освен че е уволнен, ще трябва да плати разходите по възстановяването на оригиналния вид на платното  - около 3500 долара. Ако бъде официално признат за виновен, може да получи и до три месец затвор, предава Reuters.

TikTok teamLab Reconnect и уникалната комбинация от сауна и изкуство

Когато изкуството влезе и в сауната

Интерактивна изложба от ново измерение

От администрацията на културната институция обясниха, че охранителят вероятно е действал под "някаква загуба на вменяемост". Но едно е сигурно - картината днес е в пъти по-известна, отколкото преди това посегателство.