Комбинацията от изкуство и технологии е не само удоволствие за сетивата, но обикновено има и добавена стойност. Неотдавна разказахме за дигиталната инсталация GROW на Даан Роусeхарде, която предлага решение в борбата с COVID-19. В момента друг екип от артисти и тесни специалисти предлага подобно уникално изживяване, но този път далеч по-лично.

Даан Роусeхарде, GROW, устойчиво земеделие, COVID-19 и как изкуството решава световни проблеми

Изкуството като оръжие срещу COVID-19

Художник с решение на два важни проблема на човечеството

Студио teamLab обединява художници, програмисти, математици и архитекти от различни националности, които творят заедно от 2001 г. От тогава до днес са създали редица невероятни изложби в цял свят.

За последния си проект - TikTok teamLab Reconnect, те си стискат ръцете и със социалната мрежа TikTok, а резултатът отново е поразителен. Създават внушителна комбинация от класическа сауна със спиращи дъха дигитални и светлинни инсталации, при това събрани в едно пространство.

Уникалната изложба, която авторите наричат и просто "транс сауна", е разделена на три части. Започва със сауна, следва студен душ и почивка сред някоя от мащабните визуални творби на teamLab.

Очакват ни няколко незабравими срещи с визуалното изкуство, докато разпускаме, преди да влезем отново в сауната и да повторим цялото това приятно упражнение.

Сред тях са внушителна видео стена с дигитални цветя, които разцъфват пред очите ни, огромно кълбо от ярка светлина, през което да преминем, и интерактивен светлинен дъжд.

"Когато влизате в (този) саунен транс, сетивата се изострят, умът се избистря, красотата на околния свят се фокусира и това, което обикновено остава незабелязано, може да бъде изпитано." Така обясняват изживяването самите му създатели от teamLab.

Експозицията им вече е широко отворена и всеки от нас може да се потопи в уникалната транс сауна. Проблемът е настоящата пандемията и местоположението - експозицията TikTok teamLab Reconnect се помещава в токийската сауна Rinkan, Япония, и ще е там до 31 август. Все пак, има време.