Винаги ни е било интересно да наблюдаваме как флиртуват животните. Много често ние, хората, поразително приличаме на тях. А предаванията, посветени на дивата природа и света на животните са едни от най-предпочитаните.

Самоизолацията, настроението ни, телевизията и как ни действат предаванията за дивата природата

Природата ни прави щастливи, дори и от дивана

Когато ние не отиваме при нея, тя идва при нас

И ако за някои представители на животинския свят се знае всичко, то за други учените не знаят почти нищо.

Особеният вид прилеп Гънкомуцунест листонос (Centurio senex) с лице на гънки се среща само в Мексико, Централна Америка и северната част на Южна Америка. Досега видът не е бил сериозно изучаван и за неговото поведение учените знаят малко.

Снимка 505534

Източник: iStock

В ново проучване, продължило шест седмици в горите на Коста на Рика, експерти успяват да установят някои невиждани досега особености в поведението на прилепите.

Представителите на този вид имат особена гънка на брадичката, която могат да повдигат и така образуват нещо като маска. Предположенията на учените, че това се случва по време на ухажване, не са били потвърдени досега, пише Daily Mail.

След като са гледали записи от камери за наблюдение, поставени в естествената среда на прилепите, експертите потвърждават своята теория. Установено е, че при пристигането на женските мъжките започват да крещят, да излъчват ултразвукови вълни и да "играят" с гънките си, за да привлекат вниманието им.

Прилепите от вида Saccopteryx bilineata и специалните звуци, които използват за бебетата си

"Бебешкият" език на прилепите

Нови факти за бозайниците

За съжаление, този вид прилепи не се завръща в района през следващите години, лишавайки изследователите от повече възможности за изследване на вида. А резултатите от тяхното проучване са публикувани в списание PLOS One.

Големият синигер, глобалното затопляне и мрачната прогноза за изчезването на вида заради климатичните промени

Ще изчезне ли големият синигер

Нови мрачни прогнози заради климатичните промени