Хората в целия свят се справят с последиците от изолацията заради пандемията от коронавирус, една от които е ограничената връзка с природата.

Explore, зоопаркът в Сан Диего и камерите, които предават на живо от природата

От креслото в хола - директно сред дивата природа

Глътка свобода в условия на самоизолация

Специално проучване се опитва да отговори на въпроса дали програмите за дива природа могат да предложат достъпен начин на хората да се възползват от "доза" дигитална природа и как се отразяват на психо-емоционалното им състояние.

Екипът от учени от университета Ексетър начело с Ники Йео работи с близо 100 доброволци. Участниците в експеримента да гледат различни програми.

Снимка 500839

Източник: iStock

Видеото за работа в офис им се е сторило особено скучно. Не така стояли нещата обаче със сцените от коралов риф, показани на доброволците по няколко начина, сред които по телевизията, във виртуална реалност и с помощта на интерактивни технологии.

Резултатите установяват, че всички методи за наблюдение на кораловия риф намаляват чувството на тъга и скука, правят хората по-щастливи и засилват връзката с природата. Използването на най-модерните технологии обаче засилва ефекта.  

Изследователите от проучването се надяват, че тези открития могат да помогнат на хората, които трябва да прекарват дълги периоди у дома, независимо по какви причини, пише BBC.

Снимка 500870

Източник: iStock

"Нашите резултати показват, че обикновеното гледане на програми за дива природата по телевизията може да помогне за повдигане на настроението на хората и за справяне със скуката", пишат учените. Резулатите от изследването са публикувани в Journal of Environmental Psychology.