Като една от най-значимите личности в модерната литература с трагична съдба, не е изненада, че историята на Вирджиния Улф е представяна много пъти в театрални представления. А най-новата авторска версия за живота на писателката можем да гледаме на сцената на независимото пространство за театър I AM Studio.

„Оскар и розовата дама” с Радина Боршош и Мария Стефанова е новата премиера на Театър 199 “Валентин Стойчев”

Радина Боршош в ролята на момче, болно от рак

Какво имат да ни кажат „Оскар и розовата дама"

"От какво се страхува Вирджиния Улф" е неговата първа премиера за 2024 г.

Действието в постановката се развива по време на напрегнатите военни времена, когато светът е напът да се сблъска с втора голяма катастрофа. Междувременно Вирджиния Улф е на ръба на силите си. Здравето ѝ е влошено, умът ѝ - неспокоен, тя вече не може да пише, нито да чете. За последен път прави опит за самоубийство...

Спектакълът обаче се фокусира върху това да бъде преосмислен този акт, да се прозре в него необикновената красота на душата и неутолимата жажда за живот. Живот, който обаче е същински и пълнокръвен, свободен от условности и страхове. За разлика от общоприетото мнение обаче, пиесата разглежда смъртта като достоен и жизнеутвърждаващ акт.

Снимка 648133

Източник: I AM Studio / фотография Ники Литов

И въпреки това, не всичко в нея е мрачно. Така например зрителят се запознава и с една друга Вирджиния - крехка и ранима, едновременно чужда, но и много близка, уловена в непрестанната борба със страховете си, преодоляваща всеки час, всяка минута границите на видимото с размаха на истински осъзнат творец. Отвъд суровия си образ на ерудиран интелектуалец, Вирджиния таи спомени за уюта на детството си, за безразсъдството на младостта си и неизбежността на първата любов.

В ролята на писателката влиза актрисата Александра Димитрова, а на сцената ѝ партнират Йордан Ръсин, Мартин Димитров и Камелия Хатиб. С режисурата на постановката пък се заема Тея Сугарева.

“Бик” с режисьор Владислав Стоименов с премиера на сцената на РЦСИ Топлоцентрала

Човекът като едно диво животно и неговата игра на сила и слабост

“Бик” на сцената на Топлоцентрала

Премиерата на "От какво се страхува Вирджиния Улф" е на 7 януари от 20 ч. в I AM Studio (ул. Георги С. Раковски, 149). Следващата дата за представлението е 11 януари, а повече информация за него има тук.