Петър Стойчев е един от най-успешните състезатели по плувен маратон в света. В кариерата си е преплувал над 60 000 километра в басейни, реки, езера, морета и океани.

11 поредни години е носител на световната купа по плувен маратон, световен шампион по плуване на 25 километра в открити води през 2011 г. в Шанхай, а през 2007 г. поставя световен рекорд по най-бързо преплуване на Ламанша, ставайки първия човек, преплувал пролива за време под седем часа. В интерес на истината, малко е трудно да се изредят многобройните постижения на Петър през годините.

Особено предвид факта, че той не спира да добавя нови и нови към тях. И за да подкрепим думите си, ще кажем, че Петър Стойчев преплува и последния, седми маратон в открити води от Oceans Seven - протока Цугару,  с което става първият българин и едва 32-рият в света, който е успял да постигне Oceans Seven.

Във Facebook профила си Стойчев сподели, че преплуването на Цугару се е случило при тежки условия, между два тайфуна в района. В 4:18 часа японско време той е стартирал от град Кодомари, а в 13:48 часа е стигнал брега на Хокайдо. Българският плувец е преодолял дистанцията от 30 км за 9 часа, 30 минути и 20 секунди.

"Горд на седма степен. Първи българин с Oceans Seven", пише Стойчев в профила си.

Силвия Рашкова - първата българка, слязла на 50 метра под водата на един дъх

Първата българка, слязла на 50 метра под водата на един дъх

Силвия Рашкова за предизвикателствата на дълбочинното гмуркане и за преподаването в Seanomad Freediving School

Той не пропуска да изкаже огромната си благодарност на всички българи за огромната подкрепа, която е усещал по време на тези тежки плувни маратони в открити води, по време на предизвикателство, което за плуването е смятано за еквивалент на Seven Summits - изкачването на най-високите планински върхове на седемте континента.

"Да усещам тази българска гордост у всички, си е отделен връх. Още веднъж ви благодаря", споделя още Петър Стойчев.

Oceans Seven включва проток Ламанша, проток Кук, проток Гибралтар, проток Молокай, канал Каталина, Северният канал и проток Цугару.

"Предизвикателствата в живота обаче нямат край. Затова си поставям ново - да изплувам още веднъж Ламанша, за да поставя световен рекорд за преплуване на седемте маратона от Ocean Seven за най-кратък период от време", заключва Стойчев.

Почти 19 часа и 45 км по-късно във водата - още едно невероятно постижение на Петър Стойчев

Почти 19 часа и 45 км по-късно във водата - още едно невероятно постижение на Петър Стойчев

С Молокай в Хавай вече четири от маратоните от Oceans Seven са покорени от него

Настоящото постижение е на Анди Доналдсън. Той става първият в света, успял да преплува и седемте маратона в рамките на 1 година - от 7 август 2022 до 27 юли 2023 г. За петте месеца от средата на март 2024 г. до средата на август 2024 г. Петър Стойчев преплува шест от седемте си маратона от Ocean Seven. Затова и решава да преплува отново Ламанша, за да се опита да подобри рекорда и да стане първият човек в света, постигнал Oceans Seven за половин година.