В средата на август Петър Стойчев стана първият българин и едва 32-рият човек в света, успял да преплува Oceans Seven. Oceans Seven включва проток Ламанша, проток Кук, проток Гибралтар, проток Молокай, канал Каталина, Северният канал и проток Цугару.

Почти 19 часа и 45 км по-късно във водата - още едно невероятно постижение на Петър Стойчев

Почти 19 часа и 45 км по-късно във водата - още едно невероятно постижение на Петър Стойчев

С Молокай в Хавай вече четири от маратоните от Oceans Seven са покорени от него

"Предизвикателствата в живота обаче нямат край. Затова си поставям ново - да изплувам още веднъж Ламанша, за да поставя световен рекорд за преплуване на седемте маратона от Ocean Seven за най-кратък период от време", закани се тогава Стойчев.

И ето - две седмици по-късно той вече го направи.

"Успях да преплувам седемте най-големи маратони в открити води от 14 март до 2 септември 2024 година", пише във своята Facebook страница Стойчев. 

Той разяснява, че за първи път и седемте маратона - протокът Кук, протокът Гибралтар, протокът Молокай, каналът Каталина, Северният канал, протокът Цугару и Ламанша, са преплувани за по-малко от половин година, а именно за пет месеца и 20 дни.

Досегашният световен рекорд е на Анди Доналдсън. Той е първият, постигнал Oceans Seven за по-малко от една година - от 7 август 2022 г. до 27 юли 2023 г. Рекордът му е 355 дни.

Изумителното е, че новият световен рекорд на Петър Стойчев е за повече от два пъти по-кратко време - 173 дни. 

"Поставих го с успешното си нощно плуване на Ламанша, независимо от много тежките условия", споделя още Стойчев, като разяснява, че е започнал плуването 26 минути преди полунощ на 1 септември от Сампфир Хоу, Англия и е финиширал в Кап Гри-Не, Франция след 10 часа и 12 минути.

Петър Стойчев направи това, което никой българин не е постигал

Петър Стойчев направи това, което никой българин не е постигал

Oceans Seven вече е факт, но българинът вече е устремен към ново предизвикателство

Петър не пропуска да изрази огромната си благодарност към своя треньор и всички българи за подкрепата. Петър Стойчев е един от най-успешните състезатели по плувен маратон в света. В кариерата си е преплувал над 60 000 километра в басейни, реки, езера, морета и океани.