Докато в момента текат последните епизоди от първия сезон на "Алея на славата", Радина Боршош, която е в ролята на фурията в кухнята Али, вече е на прага на нова театрална премиера. И в нея ще я видим в една много различна светлина.

Радина Боршош в "Алея на славата" – предизвикателствата да изиграеш амбициозен млад готвач

Хаос в кухнята – как Радина Боршош стана Али от "Алея на славата"

Актрисата за участието си в сериала, за приликите между двете професии и за ценните уроци от Стефан Данаилов

През последните месеци актрисата репетира представлението "Оскар и розовата дама", в което, както името предполага, тя ще влезе в ролята на Оскар - 10-годишно момче, болно от рак. Розовата дама пък ще бъде изиграна от Мария Стефанова.

Премиерната постановка на Театър 199 "Валентин Стойчев" е по едноименната книга на Ерик-Еманюел Шмит - автор, който вълнува с актуални и екзистенциални теми. В романа "Оскар и розовата дама"той поставя един от въпросите, които вероятно всеки човек в даден момент от живота си си е задавал: "Ако Бог съществуваше, то защо тогава страдаме?"

Снимка 646943

Източник: Театър 199 "Валентин Стойчев" / фотография Борис Урумов

В историята тази мисъл идва в живота на едно болно 10-годишно момче, което се пита дали Господ може да помогне. Отговорът то намира в писмата, които пише в търсене на връзка с надеждата. В тях разказва за срещите си с вълшебната старица, която е била... кечистката. Че кой да предположи, че Розовата дама може да е била истинско страшилище на ринга...? Но момчето разказва също и за най-красивото момиче в болницата - Пеги Блу.

И така, както децата пишат писма до Дядо Коледа, така и Оскар адресира своите изповеди. Само че те не са за Лапландия, а за неизвестен адрес до отвъдното.

Снимка 646942

Източник: Театър 199 "Валентин Стойчев" / фотография Борис Урумов

Темата за духовното е значима в творчеството на автора на пиесата Ерик-Еманюел Шмит. Той проявява интерес към нея докато е в Сахара, когато е все още е студент по философия. Тогава той усеща, че може би е загубил посоката, в която трябва да върви. За момент се ужасява, но само миг по-късно усеща до себе си присъствие - такова, което променя живота му изцяло.

Световните религии са засегнати и в друга книга на Шмит - "Господин Ибрахим и цветята на Корана". Тя също получава адаптация за сцена и години наред се играе в Народния театър.

"Оскар и розовата дама" обаче ще можем да гледаме на сцената на Театър 199 "Валентин Стойчев" под режисурата на Стефан Спасов. Сценографията на постановката е дело на Нина Пашова, музиката - на Милен Кукошаров, а преводът - на Снежина Русинова-Здравкова.

“Бик” с режисьор Владислав Стоименов с премиера на сцената на РЦСИ Топлоцентрала

Човекът като едно диво животно и неговата игра на сила и слабост

“Бик” на сцената на Топлоцентрала

Премиерата на "Оскар и розовата дама" е на 22 декември от 19:30 ч. в Театър 199 "Валентин Стойчев". Следващите дати за представлението са 27 декември и 8 и 24 януари, а повече информация за него има тук.