Радина Боршош вярва дълбоко, че много ценно качеството е да можеш да наблюдаваш света през очите на другите, а не само през твоите собствени. Може би и затова е успяла да усъвършенства емпатията.

"При мен това дълбоко емоционално свързване става естествено. Независимо дали в положителна или негативна посока, преживяването винаги минава и резонира в мен."

Чувството за хумор също е важна част от нейната личност, защото обича да разсмива хората около себе си. С шегите на килограм ръка за ръка върви и самоиронията, която Радина изтъква като нейна запазена марка.

Снимка 641141

Източник: NOVA / Красена Ангелова

Оказва се, че актрисата е и много нетърпелива. Качество, с което побърква в много случаи близките си. "Когато си навия нещо на пръста, не мога да се успокоя, докато не се случи. И ако може да е сега и веднага, най-добре."

Освен това Радина е много раним и чувствителен човек. Точно като всеки актьор, който има нуждата от подкрепата и обичта на публиката.

"Защото всичко, което правим, в крайна сметка е, за да развълнува сърцата на тези, които ни гледат. Изкуството и сцената имат деликатната мисия да стигат до душата на човека. Колко страшно и велико като мисия! Затова не стига цял живот."

Радина е наясно, че има много неща, които хората не знаят за нея и го смята за напълно нормално. Най-вече защото вярва, че всичко, което изразяваме чрез работа, отношения и поведение с околните, е само една малка част от огромните светове, които носим вътре в нас.

Точно като големия и сложен свят на героинята ѝ Али в новия сериал на NOVA "Алея на славата", където си партнира с Мак Маринов. Вече повече от месец я гледаме в ролята на млад и прогресивен готвач, решен на всичко да бъде сред най-добрите в професията.

Именно това прави ролята наистина трудна за пресъздаване на малкия екран. "Талантът винаги блести ярко във всяка професия и не може да бъде спрян от посредствеността. Трудно е да покажеш този нелек път, трудът и дисциплината."

И тук идва моментът за едно признание. Работата по "Алея на славата" е изградила у Радина още по-голямо уважение към хората, посветили се на тази професия.

"Готвенето е нещо, което се учи цял живот и е още изкуство и отдаденост." На пръв поглед между актьорството и готварството няма нищо общо, но не така смята Радина.

Снимка 641139

Източник: NOVA / Красена Ангелова

Според нея, и двете професии изискват голяма доза страст, защото един актьор не може да излезе на сцената, без да е готов да остави сърцето си на нея - всяка вечер. Същото е положението и в кухните на големите ресторанти, в които всяка минута и действие са разграфени прецизно.

"Хората изговарят хиляди думи на ден, но на сцената актьорите създават светове, емоции и преобръщат човешките души със същите тези думи. Така е и с готвачите. Всеки пазарува и познава основните продукти, но в ръцете на един шеф същите продукти се превръщат в недостижим шедьовър."

Понеже и Радина, и героинята ѝ Али са млади и амбициозни, се изкушаваме да попитаме актрисата дали между тях все пак има общи черти. Но отговорът е отрицателен и то с добра обосновка.

Тя смята, че Али е много амбициозна, но в същото време и подвластна на чуждото мнение и влияние. Също така се колебае постоянно дали решенията ѝ са правилни.

"Аз винаги съм знаела какво искам и какъв е моя път и в професионален, и в личен план. Може би това, което ни свързва, е обичта към професиите, които сме избрали", разяснява актрисата.

И двете наистина са много различни, защото докато Али е перфекционист, организирана и стриктно следваща правилата и рецептите, то Радина е човек на импровизациите. А освен това е разсеяна и доста разпиляна. "Около мен винаги цари творчески хаос, но аз си намирам точния ред в него."

Но въпреки това Радина Боршош не отрича, че има нещо от характера на героинята си, което би си откраднала - амбицията да си непременно първи.

"На мен винаги ми е липсвала състезателност и успяването на всяка цена, не съм подвластна на такива страсти."

Може би немного хора знаят, но Радина има честта да е от последния клас на проф. Стефан Данаилов в НАТФИЗ. Именно от него тя е научила много уроци не само за професията, но и за живота като цяло.

Кой е най-ценният урок, който сте научили от Стефан Данаилов?

Често си припомням думите му, че нашата професия е дълготрайно усилие и битка и ако си сериозен в работата си и не си си повярвал, че си най-великият, има шансове зрителите да продължат да те подкрепят, "защото в края на краищата ти се бориш за публиката, за хората, които ще дойдат в салона да те гледат и ще станат да ти ръкопляскат".

Никой не е дошъл от нищото, пътят на всеки от нас е възможен заради големите имена преди него, заради всички стъпки, оставени на сцената. Тази памет е особено важна.

Лесно ли се работи с Мак Маринов?

Винаги се работи прекрасно с талантливи актьори. С Мак станахме екип още от каст сцените. Много е трудно да пресъздаваш голяма любов на екрана, ако нямаш доверие и подкрепа в партнирането.

Снимаме вече пет месеца и целият екип неизбежно се превърнахме в семейство. Ако не се видим няколко дни, започваме да си липсваме. Това е магията на снимачната площадка и усещането заедно да създаваме "Алея на славата".

Ако мечтата на Али е да бъде сред най-добрите кулинари в света, то каква е вашата мечта?

Моята мечта е пътят ми на сцената да е дълго пътешествие, в което мога да летя, да падам и ставам, но винаги да продължавам напред.

Какво приготвяте най-често у дома за хапване?

Вкъщи имаме традиция - готви този, който има повече време или се прибере първи. Понякога сме на различни режими и по-трудно се комбинираме. С моя съпруг Владимир напоследък започнахме да си правим домашна паста. Става много вкусна и процесът е забавен.

Защо със сладкарство обичате да запълвате свободното си време?

Сладкишите са нещо много специално - от една страна, не са храна за оцеляване, можем и без тях. Но от друга - правят живота ни по-вкусен и пълен с удоволствие. Сладкарството е като пухкав облак - захарен памук в мрачен ден.

Къде можем да ви гледаме в бъдеще?

От шест години съм част от трупата на Народен театър "Иван Вазов". Ако искат да ме гледат и в театъра, каня зрителите на великолепните спектакли - "Бурята", "Лисичета", "Три високи жени", "Нова земя", "Двубой" и още постановки от афиша.

Скоро започвам работа и по нова пиеса и много се вълнувам. Репетициите стартират веднага след края на снимките на сериала "Алея на славата" в началото на ноември.