Джон Ленън е бил наясно, че откритият политически активизъм през 70-те години на миналия век е рискована работа. А осем години преди трагичното си убийство той е споделил свои страхове и е разговарял със свой приятел за опасността от насилието с оръжия.

От Джон Ленън до Франк Синатра - музиканти, разследвани от ФБР

Да те разследват от ФБР, заради танцуване - 6 примера за музиканти, които Бюрото взима на мушка

Ето и какви са предполагаемите им провинения

Това научаваме от новия документален филм One to One: John & Yoko. Той се фокусира върху преместването на Джон Ленън и съпругата му Йоко Оно в Ню Йорк, което се случва на фона на напрегнатата политическа обстановка в САЩ през 1971 г.

Голяма част в началото обхваща злополучното турне Free the People Tour, в което Джон Ленън замисля да комбинира музикално изкуство и политика заедно с активиста Джери Рубин. Кулминацията на турнето се случва на Републиканската конвенция през август 1972 г., а целта на Ленън е да събере пари, с които да се платят гаранциите на хора, които нямат средствата.

В една от сцените в документалния филм музикантът води телефонен разговор с барабаниста Джим Келтнър по повод турнето. Тогава е попитан дали чувства параноя заради хората, които може да го преследват.

"Какви хора? Имаш предвид хора, които се опитват да ни убият или нещо подобно? Нямам намерение да бъда застрелян", казва британецът. И допълва: "Това ще предизвика вълнение по свой начин. Но, знаеш ли, аз все още съм артист, но артист революционер, нали?"

Чак по-късно Джон Ленън признава пред журналист, че е изпитвал известна параноя и е започнал да записва телефонните си разговори.

"Започнахме да забелязваме хора, които висят пред апартамента. И имам шофьор, той е бивше ченге. Но кола ни следва през цялото време. Затова всички сме много нервни", признава музикантът в сцена от документалния филм.

През декември 1980 г. Джон Ленън е смъртоносно застрелян пред апартамента си в Ню Йорк. Въпросното турне Free the People в крайна сметка е прекратено, заради риска от конфронтация на Републиканската конвенция, а отношенията на музиканта и съпругата му с активиста Джери Рубин са се влошили.

One to One: John and Yoko - новият документален филм, който съдържа непоказван досега материал, се очаква да има премиера на филмовия фестивал във Венеция, пише People. В него са събрани интервюта и записи от телефонни обаждания, както и кадри от концерти и исторически видеоклипове, сред които речи на президента Ричард Никсън и опита за убийство на губернатора Джордж Уолъс.

Йоко Оно ли е подтикнала Джон Ленън към хероина

Подтикнала ли е Йоко Оно Джон Ленън към хероина

Нови разкрития около отношенията в The Beatles

Освен политическата част, в One to One: John and Yoko са включени и семейни кадри от домашната видеотека на Джон Ленън и Йоко Оно със сина им Шон, които показват по-малко познатата страна на музикалната легенда.

Кулминацията на документалния филм обаче е концертът One to One Benefit Concert от 1972 г., който се състои на Медисън Скуеър Гардън. Той е единственият, който Джон Ленън прави след разпадането на The Beatles през 1970 г.