За последните 10 години откакто се провежда Нощта на театрите в България, в събитието са се включили повече от половин милион души. И това е абсолютно доказателство, че то е един от най-мащабните театрални проекти.

Нощ на театрите 2022, 10-ото издание и всичко, което трябва да знаем за него

През девет нощи в десетата

Задава се поредната Нощ на театрите

Тази година пък предстои да се проведе единайсетото издание на Европейската инициатива, която само в рамките на няколко часа ще събере стотици културни събития в градовете у нас. Традицията на събитието повелява то да се проведе всяка трета събота от ноември, като датата за предстоящото издание е 18 ноември.

Организаторите вече подготвят публиката с онлайн тийзър кампания с поредица от визуални интерпретации с корони в различни тематични и жанрови прочити. И тази идея не е случайна - тя представя основния слоган на Нощ 11 - "Под властта на театъра всяка роля е различно царство".

Посланици на инициативата тази година са едни от най-любимите и популярни български творци. Сред тях са режисьорите Галин Стоев, Явор Гърдев, Антон Угринов, драматурзите Александър Секулов и Яна Борисова, актьорите Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Деян Донков, Дарин Ангелов, Христо Петков, Владимир Михайлов, Деян Ангелов, Ованес Торосян, Константин Еленков, Мартин Димитров, Теодора Духовникова, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев, Радина Кърджилова, Боряна Братоева, прима балерината Марта Петкова и премиер-солистът Никола Хаджитанев. Всички те освен като гости в шест-часовия Live Cam, ще се включат и в емблематичния фотографски проект "Нощни персонажи".

"В театъра сме разделени на играещи и гледащи, на зрители и роли, на актьори, автори и режисьори... Но тази Нощ ние сме и спектакълът, и публиката. Завладени от театъра, ние слагаме театралната корона и разбираме, че всяка роля е различно царство", споделят организаторите на Нощта на театрите в България.

Нощ на театрите 2020 и как осмото му издание е по-различно

Театърът събира, независимо какво ни разделя

Една по-различна Нощ на театрите

Единайстата Нощ на театрите в България е на 18 ноември 2023 г., а пълната програма е тук.