През последните години българското кино е във възход и резултатът е налице - все по-често в киноафиша с премиерни филми откриваме и родни заглавия.

Юлиан Вергов, "Помни Твореца" и кампанията, която стартира актьорът в Instagram

Юлиан Вергов ни предизвиква

Как актьорът провокира феновете си

Следващата година на голям екран можем да очакваме още един български филм, в който участие вземат едни от най-популярните и обичани актьори. Сред тях са Юлиан Вергов, Параскева Джукелова, Любо Нейков, Роберт Янакиев, Стефка Янорова, Людмила Митева, Биляна Петринска, Георги Златарев, Надя Конакчиева, Елена Атанасова и Стефан Денолюбов. Част от актьорския състав е също и германската актриса Катрин Йене.

Филмът, озаглавен "Клас 90", е заснет в рамките на 18 дни в София. В планински хотел се събират десетина съученици от гимназията, които празнуват 30-годишнина от завършването си. Купонът обаче не се развива според очакванията и празнуващите прекарват една бурна нощ, изпълнена с изненади и обрати.

Партито се случва в хотела на Гюлето (Любомир Нейков) и съпругата му Стефка (Людмила Митева). Те са двойка още от гимназията и като домакини полагат големи усилия да създадат настроение за всички. Ястията, украсата и музиката предвидливо са изцяло в стила на 80-те години.

Снимка 623555

Източник: Мирамар филм

Сред гостите са адвоката Митко (Георги Златарев), който мечтае за политическа кариера. Друг от съучениците пък е действащ министър (Роберт Янакиев), към когото всички проявяват особено внимание. Параскева Джукелова изиграва водещ журналист, а Стефан Денолюбов - популярен актьор. Героините на Биляна Петринска, Надя Конакчиева и Албена Атанасова са жени с различни професии, семеен и социален статус. Юлиан Вергов пък влиза в образа на мъж, който живее в Германия и пристига за повода с приятелката си (Катрин Йене). Любимата класна пък изиграва Стефка Янорова.

"Клас 90" съчетава драма и комедия, като е едновременно сериозен и дълбок, и може както да разсмива, така и да разплаква. Съдбите на героите след завършването са преплетени в разказа с някогашните гимназиални взаимоотношения. И докато всички помнят кой открадна дневника, много по-големи тайни излизат наяве в паметната нощ.

Така към класическия въпрос "А сега накъде?", който се оказва съвсем актуален и 30 години по-късно, се добавя и "Дотук какво?"

Снимка 623554

Източник: Мирамар филм

"Винаги съм искал да разкажа история за герои, които попадат в екстремна ситуация и са принудени от обстоятелствата да направят откровена равносметка на живота си. "Клас 90" до голяма степен е нашата история - на сценаристите, на актьорите и на всички наши връстници. Като автори не сме се опирали изцяло на реални събития от нашите биографии, но това не означава, че не сме се стремили към достоверност до най-малката подробност. Въображението ни водеше единствено и само в пространствата на нашия жизнен опит, опирахме се на човешки взаимоотношения, които добре познаваме. В резултат се получава специфична смесица от измислица и реалност", споделя Бойко Боянов, който е режисьор и сценарист на филма.

Юлиан Вергов, Владо Карамазов и как са изглеждали актьорите преди 15 години

Юлиан Вергов и Владо Карамазов - 15 години по-рано

Как са изглеждали актьорите през 2007 г.

Другият сценарист е Станислав Тодоров - Роги, работил и по филма "Дъвка за балончета". За Бойко Боянов "Клас 90" е режисьорски дебют.