Числото 64 е опасно близко до 69 - и двете имат общо със секса. Но докато 69 символизира удоволствието от него, зад "64" всъщност се крие темата за проблемното забременяване.

“Разходка с Гогол” с участието на Радина Кърджилова е новата постановка на Народен театър “Иван Вазов”

С какво ново се е захванала Радина Кърджилова

Актрисата ни отвежда на “Разходка с Гогол”

"64" е тогава, когато сексът е по график, без любов, но с фикс идея. "64" е и заглавието на новата премиерна постановка на Театър "Българска армия". Текстът е на хърватската авторка Тена Щивичич и е вдъхновен от собствения ѝ живот. Тя ни представя борбата на двама души да станат родители и тъй като природата явно отказва да им сътрудничи, те се обръщат към предизвикателния и болезнен процес на ин витро оплождането. Главната героиня Ева е изправена пред това да подложи тялото си на ад от безкрайни хормонални инжекции, а ума ѝ е подложен на атаките между крехките надежди и отчаянието.

Темата, заложена в представлението, е тежка, но за сцената е пресъздадена като комедийна драма. "64" има дързостта да се занимае с все още съществуваща стигма върху бездетните двойки и избутва темата за репродуктивните проблеми на преден план.

Снимка 617768

Източник: Театър "Българска армия" / фотография Борис Урумов

Постановката ни дава да разберем колко наистина трудно е да разберем дали и кога сме готови, желаещи и способни да станем родители. В нея е представен сюжет, при който разбираме какво може да се случи, когато имаме нужда от помощ не само от медицински специалисти, но и от нашето семейство и приятели, без чиято подкрепа процесът може да бъде непоносим. И все пак, дори най-близките ни да правят най-доброто, на което са способни, преживяването винаги е самотно, дори в любящо партньорство, дори с най-добрите намерения на тези, които ни заобикалят.

Снимка 617766

Източник: Театър "Българска армия" / фотография Борис Урумов

Режисьор на "64" е Владимир Люцканов, а на сцената ще видим актьорите Гергана Данданова, Дарин Ангелов, Стефка Янорова, Анастасия Ингилизова, Веселин Ранков, Тигран Торосян и Вежен Велчовски. Те и останалите актьори от трупата на Театър "Българска армия" подкрепят инициативата "Твоите яйцеклетки са твоето утре", която има за цел да информира относно яйчниковия резерв и скрийнинг на жените до 37-годишна възраст. Кампанията изтъква колко важно е дамите да бъдат информирани относно стареенето на яйцеклетките и да са наясно колко време им остава, за да могат да забременеят.

Ива Тодорова от „Приятно ми е, Ива!“ за вълнението на сцената и за пътя, който все към театъра я води

Ива Тодорова от „Приятно ми е, Ива!“ за вълнението на сцената и за пътя, който все към театъра я води

Ах, този прелестен живот в целия му ужас

Освен чрез пиесата, темата ще бъде представена и с фотоизложбата "Твоите яйцеклетки са твоето утре" в театър "Българска армия". Тя ще бъде открита на 15 май в 18 ч., а премиерата на представлението "64" е от 19 ч. Цялата информация за постановката е тук.