Тази събота, 21 ноември, ще се проведе осмото издание на Нощта на театрите. То обаче ще бъде по-различно от всички останали досега, защото и светът, в който живеем днес, няма нищо общо с обичайното.

Тазгодишният културен форум идва с посланието: "Едно място, което ни събира". Защото местата за култура винаги са били тези, които успяват да обединяват и възраждат, независимо от случващото се.

Нощта на театрите 2020 отново ще ни събере в театралните салони, но с много по-малко предложения за представления, както и с по-малко публика, спазваща всички необходими мерки.

Снимка 505710

Източник: iStock

От над 170 събития миналата година, тази програмата е много по-оскъдна заради настоящата обстановка, която принуди и някои театри да затворят врати. Тя включва както представления на живо, така и съпътстващи онлайн активности.

Днес, 17 ноември, се открива традиционната фотографска изложба "Нощни персонажи". И тази година специалната фотосесия за Нощта на театрите ни представя някои от посланиците на инициативата в по-различна светлина и с важна мисия - за изкуство, което запълва празнините, и физически, и духовни.

Този път кадрите са заснети в празния театрален салон, който обаче дори без публика, отново е изпълнен с много емоция. Те отново са дело на Диляна Флорентин, която работи заедно с гримьора Слав Анастасов и творческия екип на The Smarts.

Кулминацията на тазгодишната Нощ на театрите е шестчасовото онлайн събитие "Една среща, която ни събира". То ще събере актьори и режисьори, които ще споделят къде намират вдъхновение през тази необикновена година и как ще се промени татърът след всичко, което изживяхме.

Живото включване започва от 11.30 часа на 21 ноември във Facebook страницата на Нощта на театрите. Десетки известни и обичайни лица от театралната сцена ще вземат участие в него. Предвидени са живи включвания от различни градове, където също се провеждат събития, както и виртуална разходка в Софийската опера и балет.

Сценичното изкуство тази година ще се възползва максимално до възможностите на интернет и новите технологии, за да стигне възможно най-близо до всички, на които им липсва директния контакт с него. Например постановката за деца "Хензел и Гретел" за пръв път ще се играе онлайн с жестомимичен превод.

Част от програмата на Нощ на театрите е и специалното издание на Пощенска кутия за приказки, което ще се проведе изцяло онлайн от 21 часа с участието на Александър Сано, Бойко Кръстанов, Ованес Торосян, Рая Пеева, Юлиян Вергов и още други. А всички ние се надяваме догодина театърът отново да ни събира там, където трябва - в салона.