Млада австралийка доказва, че е възможно да отиде на многобройни ваканции в чужбина и пак да купи първия си дом преди да навърши 25 г. Наташа Ечман, съавтор на How to Not Work Forever разказва пред Daily Mail за живота си, в това число как е започнала работа на 14 и как си купува апартамент в Пърт на 22 г.

"Hawk Tuah" момичето Хейли Уелч най-накрая проговори за себе си

"Hawk Tuah" момичето Хейли Уелч най-накрая проговори за себе си

Какво сподели новата интернет звезда

Вече на 26 години, тя има нетна стойност от 513 500 долара и все още може да си позволи приключения. "Често хората смятат, че животът ми е бил наистина скучен, но всъщност беше точно обратното", казва Наташа от Пърт и допълва: "Работих много. Винаги имах две до три работни места и бях готова да поема още една работна смяна. Казах "да" на допълнителния извънреден труд и активно го потърсих."

Работила е в Sizzlers, Specsavers, H&M, футболни стадиони, като рецепционист, учител по плуване и помощен работник. Години наред Наташа работи здраво, без да пести сили, печелейки пари, когато не учи, и работейки до 64 часа допълнително седмично.

За да финансира пътуванията си, тя е "наистина пестелива" и "спестява колкото може" през цялата година, като след това избира дестинации въз основа на евтини оферти. Дори по време на празниците Наташа казва, че е "съзнателна" за всеки похарчен долар и никога не е прахосвала. Тя отсяда в евтини хостели, избира нощни автобуси, а не полети и води начин на живот с раница.

"Веднъж отидох в Китай, защото си купих полет от Пърт за 200 долара", разказва момичето.

Тя се стреми да харчи между 30 и 50 долара на ден, пътува през сезоните извън пика на по-добри цени, избягва скъпи обиколки и резервира дейности директно в страната, за да спести пари.

В икономика, в която младите австралийци избират или да се сдобият с имот, или да пътуват, Наташа показва, че е възможно да направим двете, стига да имаме правилното мислене и да използваме парите си разумно.

Само 90 долара за храна на година - как и колко спестява една датчанка в Австралия

Само 90 долара за храна на година - как и колко спестява една датчанка в Австралия

Софи Юел-Андерсен има нетрадиционен метод

"Възможно е да пътувате, докато спестявате за къща, но ще трябва да правите жертви, като например да работите извънредно, да си намерите втора работа, да сте стриктни с бюджета си, да пътувате до евтини дестинации, да не отсядате в петзвездни хотели и да не купувате вашия мечтан имот", казва тя.

"Не е нужно да купувате имот, ако не искате, но трябва да имате предвид въздействието, което това ще има върху бъдещето ви. Ако не направите компромис и не се жертвате сега, ще трябва да го направите по-късно. Ако не купувате жилище, важно е да инвестирате за бъдещето си по други начини, като закупуване на акции или влагане на допълнителни средства в някакъв бизнес."

Най-евтините ваканционни дестинации досега за Наташа са Индия, Виетнам, Шри Ланка и Филипините, докато по-скъпите са Европа, Тонга, Мексико и Бахамските острови.

От 2020 г. Наташа изследва доста собствената си държава и посещава различни части на Австралия. Закупуването на първия й дом също е в списъка ѝ и тя успява да го отметне през 2020 г.

Наташа купува апартамента за 295 000 долара с депозит от 52 000 долара плюс допълнителни 10 000 долара от безвъзмездната помощ за купувачи на първи дом, повишавайки депозита до препоръчаните 20%.

През последните пет години тя взима все по-интелигентните решения и прави все по-чести инвестиции, като влага парите си на фондовия пазар и има повече от 131 000 долара там, като за момента инвестициите ѝ са нараснали с 20 000 долара.

Лекси Алфорд - момичето, което на 23 г. вече е обиколило всички държави в света

Момичето, което на 23 г. вече е обиколило всички държави в света

И може да се похвали с рекорд на Гинес

Тя инвестира в борсово търгуван фонд с широк индекс (ETF), който се състои от кошница от компании, а не от отделни акции, за да намали риска.

"Исках да опростя всичко и да го направя лесно за управление, така че избрах един и създадох автоматично инвестиране", казва тя и допълва, че инвестирането не трябва да е трудно или страшно - точно обратното е.

"Най-големият ми страх, когато започнах, беше в какво да инвестирам. Когато започнах да проучвам, всичко звучеше просто, но никой не говореше за това, така че реших, че има уловка", споделя момичето, но бързо разбира, че стига да иска, човек може лесно да се ориентира, като проучва внимателно.

На фона на влошаващото се икономическо положение на толкова много австралийци, не е изненадващо, че Наташа не е стресирана от финансите си и се гордее с това, което е постигнала на толкова млада възраст.

"Когато се изнесох от дома, се чувствах добре, но сега знам, че контролирам нещата. Докато сега работя за себе си, мога да се върна към всякаква работа, ако имам нужда.'

Момичето, което печели хиляди като "сурогатна съпруга"

Момичето, което печели хиляди като "сурогатна съпруга"

Модерни времена, модерни професии

Наташа казва, че често я питат защо обича да спестява и инвестира, и защо я е грижа толкова много за парите. Настоява, че не е обсебена от парите, обсебена е от свободата, която идва с финансовата сигурност.

"Свободата, която ви позволява да работите по-малко, да пътувате по света и да правите житейски избори въз основа на това, което искате да правите, а не на това, което трябва да правите, за да оцелеете", категорично е момичето.