Япония съвсем не е само суши и "Шогун". Страната на изгряващото слънце се гордее с хилядолетната си култура, чиито традиции се пазят и до днес и се радват на голям интерес по цял свят, включително и в България.

“Шогун” - сериалът, който отвя всяка конкуренция и спечели и зрителите, и критиците

“Шогун” - сериалът, който отвя всяка конкуренция и спечели и зрителите, и критиците

Самурайската драма се отличи с най-много номинации за Еми 2024

Това е причината Дните на японската култура да се провеждат да се провеждат за 35-и пореден път в България. През тази есен програмата им е изобилна - 23 събития ще бъдат представени в София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Плевен, Стара Загора и Казанлък.

Дните, организирани от посолството на Япония, се откриват на 1 септември в 11 ч. в аулата на Софийския университет. "Пътешествие в света на кимоната" съчетава лекция и модно ревю на традиционната японска дреха на Минори Сугимото - 1-во ниво експерт по обличане на кимона.

Снимка 680371

Източник: Посолство на Япония

На 3 септември същото събитие ще се проведе и във Варна. На 18 септември пък е откриването на изложбата със съвременна японска калиграфия на Сенсуи Оикава в галерия "Сан Стефано" в София, а ден по-късно ще се проведе и работилница по традиционното японско изкуство.

Снимка 680372

Източник: Посолство на Япония

Прожекции на документалния филм "Бледо синя точка", японската пиеса "Изгревът" в изпълнение на деца от училище с изучаване на японски език, концерти с класически японски песни и танци, дни на японското кино също са част от програмата.

Снимка 680373

Източник: Посолство на Япония

Някои от най-зрелищните събития обичайно ще бъдат Денят на японските бойни изкуства и традиции на 19 октомври в София, както и концертите на група с барабани тайко на 5 ноември в София и на 7 ноември в Стара Загора.

Снимка 680370

Източник: Посолство на Япония

Дните на японската култура в България се провеждат от септември до ноември 2024 г, а пълната програма може да следим на Facebook страницата им.