Случвало се е на всеки: попадаме на профил в социалните мрежи и искаме домът ни да изглежда точно така. Крадем идеи, ходим на лов за декорации, но нещо все липсва. Оказва се, че да имаш дом като от корица на списание не е лесно и си трябва професионално око да види и професионална ръка да пипне.

Свободна, безразсъдна и пълна с живот - Керана и нейният Космос с  (и без) Космонавтите

Свободна, безразсъдна и пълна с живот - Керана и нейният Космос с (и без) Космонавтите

Когато умираш да пееш, да танцуваш и да си в центъра на вниманието

Организатор на домове и пространства - така звучи една нова и актуална професия, която набира все по-голяма популярност и у нас. Признаваме, че до този момент бяхме чували само за Мари Кондо и правилата й за подредба и организация, но когато попаднахме на Милена Серафимова в Instagram, разбрахме, че зад определението се крие повече от това да редиш дрехите или посудата по шкафовете.

"Помагам на хората да променят и организират живота си, като започнат от своя дом или работно място", казва Милена. "Целта е тяхното пространство да бъде по-красиво, удобно, функционално и оптимизирано. А това им помага да бъдат по-щастливи и спокойни, повишава продуктивността им, както им спестява време и средства."

Първоначално тя прилага интереса си към подредбата и декорирането на практика само на собствен терен в дома си. След като вижда нагледно, че може да е полезна и на други, като създава щастие и спокойствие, и го превръща в свое признание.

"Радостта и облекчението в очите им ме накараха да осъзная, че организацията на пространството може да има емоционален и психологически ефект върху хората." А това прозрение бързо се превръща в бизнес идея и скоро тя създава услугата PodrediMe.

Прави го точно по време на пандемията, когато за всички нас бе изключително важно да се чувстваме добре вкъщи, защото там прекарваме по-голямата част от времето си. Защото рано или късно, идва моментът, когато искаме да променим нещо в дома си. А за да се случат нещата по най-добрия начин, често е необходимо външно мнение - различен, обективен и професионален поглед. И тук идва организаторът на пространства, които има няколко основни задачи.

"Той създава ред и организация, използвайки различни методи и техники, като помага да се освободим от излишните вещи", обяснява Милена.

Най-честата грешка е, че обикновено домовете на клиентите й са пълни с ненужни предмети, които не се използват. И понеже раздялата с тях може да е трудна, по-добре е някой друг да я свърши. А подобно действие може да бъде и наистина разтоварващо, дори прочистващо.

Преди това обаче Милена ще се срещне с нас и ще си поговорим като приятели - много важно е да ни опознае като личност, като вкус и стил, за да може да съобрази с тях работата си. Ще се запознае подробно и с дома или с пространството, което трябва да организира и декорира.

За професионалното й око незабелязани няма да останат и подробности като тази, че в гардероба имаме различни по вид, форма и материал закачалки и не следваме една линия или логична система за по-добра функционалност. Е, тази грешка лесно може да бъде поправена. Вероятно ще се изненадаме и колко по-оптимално могат да бъдат използват някои пространства и как изведнъж ще се намери място за всичко, от което имаме нужда, за да се чувстваме щастливи у дома.

След като преобрази нашето място, Милена ще ни научи и как да поддържаме създадения ред оптимално и с минимални усилия. Защото знае, че рядко имаме достатъчно време, за да обърнем внимание на дома си.

Най-важното правило е да връщаме всяко нещо на мястото му, когато вече не ни е необходимо - така хаосът няма шанс. От време на време трябва да хвърляме по един поглед на вещите си и без да ни мигне окото да се разделяме с тези, които не ни трябват.

"Дом, в който има създаден ред, служи за пример на другите хора и е добър мотив и те поддържат своя красив и спретнат, защото видът му е отражение на нас самите" - така Милена определя един образцов за нея дом.

А работата й я среща с редица известни личности, на които помага и техните да станат образцови. Сред тях са Александра Богданска, Сузи и Рени, Антоанет Пепе, Мона Гочев, Ивелина Чоева и други. Така следващия път, когато видим техни снимки в социалните мрежи, вече ще знаем кой е "виновникът" толкова да ни хареса тяхното вкъщи.

Чрез PodrediMe Милена Серафимова успява да прехвърли границите на България и вече има няколко осъществени проекта и в чужбина. "Съвсем скоро се завърнах от пътуване в Словения и Хърватия. Имах три големи жилища, които бях виждала само на видео разговор и чертеж", обяснява тя.

Това се оказва голямо предизвикателство за нея, защото трябва да подготви всичко за трансформация от разстояние, да поръча необходимото без право на пропуск и да успее да се вмести в предвиденото време за всеки обект. Е, справя се и с това предизвикателство.

В работата си тя винаги се съобразява както с индивидуалността на клиентите си, така и с актуалните тенденции в интериорния дизайн. В момента това е на първо място минимализмът, който е стремеж към "по-просто и функционално" обзавеждане и избора на качеството пред количеството, както и екологичният дизайн, при който се използват устойчиви материали и природосъобразни процеси в проектирането на домове. А като краен резултат винаги се стреми да постигне един идеално подреден, но и достатъчно уютен за обитателите му дом. И той е резултат от перфектния баланс между функционалност и естетика.

Милена съветва винаги да избираме мебели и аксесоари, които са практични, но също така добавят топлина и комфорт към пространството. "Използвайте топли, приятни на допир материи като памук, вълна и кашмир и добавете меки одеяла." Така не само ще искаме да се похвалим на всички със своя подреден дом, но и ще се чувстваме истински приятно в него.

Няма как да не се чувстваме истински приятно и когато седнем на изрядно подредена и красиво декорирана маса по специален повод. Това е друга голяма страст на Милена Серафимова, която знае колко е важно детайлите да те грабнат по пръв поглед. Нито прекалено семпло, нито твърде кич - стилната трапеза е гаранция за незабравими спомени, създадени около нея.

Как подредбата на една маса може да я превърне с истински шедьовър?

Подредбата на масата е ключова за създаване на впечатляваща и елегантна обстановка. Изберете подходяща тема или цветова палитра за вашата и съчетайте различни елементи като салфетки, цветя, свещи и декоративни аксесоари, които хармонизират помежду си. Не забравяйте да се погрижите за баланса и пропорциите на подредбата, като съчетаете различни височини и текстури.

Кои са трите предмета, които задължително трябва да имаме вкъщи, и трите - които трябва веднага да изхвърлим.

Еднакви буркани за съхранение на храна и подправки, еднакви закачалки и прозрачни кутии. Като цяло, бих посъветвала да се освободим от всичко ненужно и неизползваемо.

Има правило, което следвам - питам се използвала ли съм дадена вещ и кога за последно. Ако не съм я използвала повече от шест месеца или, да кажем, година - значи не ми трябва. Ако трябва да изхвърля три неща - това са торбички, кутии, опаковки...

Споделете някои трикове, с който домът ни лесно да изглежда като от корица на списание.

Вниманието към детайла е наистина ключово за създаване на красив и уютен дом, който изглежда като от списание. Ето някои допълнителни идеи, които могат да бъдат включени:

  • Подносите са отличен начин да се добави функционалност и стил към различните пространства в дома. В зависимост от нуждите, те могат да бъдат използвани за съхранение на вещи, като например хавлии в банята, или като декоративни акценти, като се поставят на масата или плота в кухнята с вода или ваза в тях.
  • Текстилът играе важна роля за добавяне на уют и комфорт към дома. Подберете възглавници, покривки за мебели и завеси в цветове и текстури, които хармонизират с останалата част от интериора.
  • Декоративните елементи като красиви книги, списания, вази и други аксесоари могат да бъдат използвани за добавяне на цветове, текстури и личност към пространството. Разположете ги стратегически на различни места в дома, за да се създаде хармонична композиция.
  • Не забравяйте за растенията. Тяхната зеленина е прекрасен начин да се добави живот и свежест към интериора. Поставете ги в стилни саксии или вази и ги разположете на различни места в дома за максимален ефект.