Когато е на седем години, Маргарита Стойкова се влюбва в танците. Тя започва с балет в школата на майка си в Пловдив и въпреки опита ѝ в други стилове, усеща, че актьорското майсторство я привлича по-силно. Така още като ученичка решава да остави танците на заден план и да преследва мечтата си да бъде актриса.

YouTube каналът на Маги е причината режисьорката Яна Титова да я забележи. Двете работят заедно първо по късометражни филми, а след това и в "Татковци", където момичето влиза в ролята на буйната тийнейджърка Вени. Още преди снимките на сериала да са приключили, пред Маги се появява нова възможност - режисьорката е в търсене на актриса за главна роля в новия си филм.

"Диада" - светът на тийнейджърите през погледа на Яна Титова

Сложният свят на тийнейджърите през погледа на Яна Титова

Режисьорката с втори пълнометражен филм след "Доза щастие"

Яна Титова първоначално си представя съвсем друго момиче за ролята, но Маги успява да я убеди, че може да бъде идеалното превъплъщение на Дида.

В "Диада" 19-годишната Маги изиграва 16-годишната Дида - момиче, което мечтае да замине при майка си в Америка, където да учи рисуване, но средата на малкия град, в който израства, я поставя пред редица изпитания. За да опознае възможно най-добре героинята си, емоциите и начина ѝ на живот, младата актриса започва да се подготвя месеци преди началото на снимките в Ямбол.

Отначало на Маги ѝ се налага да премине през не едно или две ограничения. Освен че трябва да свали килограми, тя е лишена и от телефона си, като остава почти без контакт със семейството и приятелите си. Именно всички лишения ѝ помагат да влезе в кожата на героинята си и да изкара най-силните си емоции по време на снимките. Маги осъзнава и нещо, което променя живота ѝ и извън снимачната площадка - че реално вече няма толкова голяма потребност от телефона си.

Докато е в Ямбол, тя намира и креативен начин да приеме ограниченията по-леко, като започва да си води дневник. В него запазва едни от най-ценните си спомени, към които винаги се връща с чувство на носталгия, разгръщайки страниците му.

Ценно за Маги остава и приятелството с Петра Църноречка, която влиза в ролята най-добрата ѝ приятелка Ива. Двете момичета не само успяват да изградят стабилно приятелство за екран, но и такова, което пренасят след това в живота.

Маги развълнувано споделя, че сред най-запомнящите се моменти от снимачния процес за нея, са сцените, в които си партнира с актьорите Иван Бърнев, Силвия Лулчева, Стоян Дойчев, Ирмена Чичикова, Цветан Алексиев, Васил Бинев и Жаклин Дочева. Признава, че е ги е наблюдавала с особено любопитство по време на снимките, а извън тях те са я научили на скоропоговорки, с които да се упражнява.

От целия екип на "Диада" Маги обаче работи най-много време с Яна Титова, тъй като целта им е заедно да извадят на повърхността всяка частица от сложния и объркан характер на героинята Дида. Това, което е помогнало най-много на актрисата, е хронологичното заснемане на филма. Чрез него успява да натрупа емоциите в себе си, за да се получи истински ударна кулминация накрая. Една от най-трудните ѝ сцени обаче е заснета още в първата половина на "Диада", когато героинята ѝ Дида влиза в сблъсък с учителката по математика.

Целият филм е много специален за Маги, защото говори за конфликта между поколенията и отношенията между родители и деца, а и защото е първият ѝ пълнометражен филм, и то директно с главна роля.

Именно с дебюта си тя печели и първата си актьорска награда - "Златна роза" за най-добра актриса, присъдена ѝ за "незабравимата ѝ дебютна роля, изпълнена с енергия и страст". След "Диада" Маги е вече категорична, че не иска да се занимава с друго, различно от актьорство.

"В мен завинаги ще има една част от Дида, тъй като преживях толкова неща, за да се случи тя. Със сигурност вече не съм същата, като отпреди филма. Разбрах, че актьорството със сигурност е моето нещо и ако преди съм имала някакви съмнения дали да ставам актриса, то след този филм вече ги нямам", споделя Маргарита Стойкова, на която през следващата година ѝ предстои да развива таланта си, да трупа още опит и да се подготвя за кандидатстване в НАТФИЗ.

По какво си приличате и по какво се различавате с героинята ти Дида?

Приличаме си по това, че и двете сме много борбени. Така както аз се борих за ролята, така и тя се бори за това да се събере с майка си. Различаваме се пък по това, че за Дида всичко е на всяка цена, а не винаги трябва да е така - понякога нещата се случват по различен начин. Аз се научих не всичко за мен да е на всяка цена и понякога да оставям нещата да се случват от само себе си. Тогава често се получават дори по-добре, отколкото съм очаквала.

Защо хората трябва да гледат "Диада"?

За да се даде тласък на промяната. Филмът показва много от нещата, за които хората ги е страх да говорят. Дори често родителите ги е страх да повдигнат важните теми вкъщи. Затова този филм трябва да се гледа от деца и родители заедно. След това трябва да има диалог, тези теми да се обсъждат, децата да споделят с родителите си, родителите пък да говорят с децата си. Това е важна промяна, от която целият свят има нужда.

"Диада" - първи трейлър на новия пълнометражен филм на Яна Титова

Порнография, сводничество, секс с учител - на какво е готово едно 16-годишно момиче, за да сбъдне мечтата си

След "Доза щастие", Яна Титова ни потапя в сложния свят на тийнейджърите

За какво мечтаеш в по-далечно бъдеще?

Мечтая за истинско кино, както и за повече българско кино, което да показва реалността. Разбира се, и за роли, които също като в "Диада", са двигател на промяната.

"Диада" е по кината от 10 ноември