56-годишният Лян Ши не привлича вниманието на медиите за първи път. Китайският милионер вече е известен с това, че от десетилетия насам прави опити да влезе в университет и всеки следващ е отново неуспешен.

Риши Раджпопат, Кеймбридж, Панини, санскрит и 2500-годишната граматична загадка, която студентът реши

Студентът, който реши 2500-годишна загадка

Кеймбридж си е Кеймбридж

Мъжът е един от близо 13-те милиона студенти, които се явяват на кандидатстудентски изпит тази година. Специалното в неговия случай е, че го полага за 27-и път. А резултатът му е повече от разочароващ - едва 424 от 750 точки. Това е с 34 точки по-ниско от базовата и необходима за кандидатстване в който и да е университет в Китай оценка.

След като научава резултата си Лян Ши споделя пред местни медии, че е разочарован от тазгодишното си представяне и се чуди дали някога изобщо ще успее да осъществи мечтата си за влезе в университет.

Изпитът, на който се явява милионерът, действително не е лесен. Нарича се Gaokao и се държи по китайски, математика, английски и още един предмет по избор. Този изпитен формат се счита за добра възможност, особено за хората от по-бедни семейства, предвид, че дипломата е важна за намирането на добра работа. Според данните на китайското правителство обаче едва 41.6% от кандидатстващите са били приети в университет или колеж през 2021 г.

Милионерът Лян Ши не крие, че винаги е мечтаел да бъде приет в престижен университет и да стане "интелектуалец". След като се проваля още при първия си опит през 1983 г., когато е на 16 години, той започва да работи на различни длъжности, но продължава да кандидатства всяка година. И така до 1992 г., когато вече няма право да се явява на изпита, тъй като е въведено възрастово ограничение, според което е прехвърлил допустимите години.

Същата година фабриката, в която работи китаецът, фалира и той не чака много, за да стартира собствен бизнес за търговия на едро с дървен материал. Скоро мъжът става успешен бизнесмен, макар и все още неосъществил мечтата си да бъде студент.

През 2001 г., когато китайското правителство премахва възрастовата граница за явяване на изпита Gaokao, Лян Ши подновява опитите си да влезе в университет. И години наред остава упорит и без намерение да се отказва. Още през 2014 г. в интервю той казва: "Мисля, че е много жалко, ако човек не отиде в колеж, животът му няма да е цял без висше образование."

Наланда, Индия и най-старият университет в света, който отново посреща студенти след разрушението си

Кой е най-старият университет в света

По-стар дори и от Оксфорд

След поредния провал от тази година обаче духът на милионера сякаш се пречупва. Пред китайска медия той признава, че може и да се откаже. И дори се предизвиква: "Ако се явя пак следващата година и се проваля, ще се откажа от фамилното си име", пише BBC.