15 септември е първият учебен ден за учениците и част от студентите. И за да разнообразим темите, за които всяка година се говори по този повод, ние избираме да разкажем нещо любопитно. А именно - за най-стария университет в света.

Индия, лявата ръка и за какво не бива да я използваме там

Какво не бива да правим с лявата си ръка в Индия

Странни обичаи има навсякъде по света

Както и бихме предположили, като сграда просъществувала толкова много време, е понатрупала доста история, била е свидетел на много и важни събития в света, едно от които ѝ се случва и на нея.

Та сега по същество. Нямаше как да не останем изненади от факта, че университетът Наланда е основан още през V век, и то в Индия. Точно така, точно там, преди цели 16 века, или 1600 години. Дори и преди престижния Оксфорд. Звучи невероятно, нали? Но е самата истина. Също така, той не само е бил построен и основан, а е функционирал и като действащ университет, в който са се обучавали хора. Висшисти с дипломи явно, че е имало и много, много отдавна. Жалко обаче, че тогава те не са могли да се снимат, за да можем да сравним церемониите по завършването им тогава с тези сега.

Но Наланда може да се похвали и с още нещо върхово. В най-добрите си и активни години е бил домакин на над 10 000 студенти от цял свят и е бил смятан за един от най-големите центрове за обучение в древния свят, пише BBC.

За съжаление обаче университетът е бил разрушен около края на XII век. При инцидента до основи е изгоряла легендарната му библиотека, което означава, че голяма част за знанията от древния живот също е била заличена. През следващите няколко века нищо така и не се случва със сградата, тя просто си остава в руини.

Лорен Симънс, деветгодишното дете-гений и защо напусна университета

Детето-гений, което напусна университета на девет

Лорен щеше да е най-младият висшист в историята

През XIX век обаче (цели седем века след пожара) за Наланда се появяват добри новини. Очаква се да бъде възстановена и така и се случва. И сега, вече в XXI век, университетът продължава да работи, продължава да са се развива, да посреща нови и нови студенти и да се преобразява спрямо все по-бързо променящата ни се модерна епоха.