Риши Раджпопат е на 27 години, в момента е докторант в Кеймбридж и може да се похвали, че е човекът, разгадал загадка, озадачавала учените в продължение на цели 2500 години.

Наланда, Индия и най-старият университет в света, който отново посреща студенти след разрушението си

Кой е най-старият университет в света

По-стар дори и от Оксфорд

Загадката, която съществува още от V век пр.Хр. всъщност представлява граматично правило, преподавано от Панини. Той е майстор на древния санскритски език. По думите на представители на Кеймбридж санскрит се говори в Индия само от около 25 000 души от населението, което е иначе над един милиард.

Санскритът, въпреки че не е широко разпространен, е свещеният език на индуизма и е бил използван в индийската наука, философия, поезия и друга светска литература през вековете.

За граматиката на Панини (известна като Astadhyayi) пък се знае, че представлява система, която функционира като алгоритъм за превръщане на думи. Проблемът, който е възниквал и е обърквал учените обаче е, че две или повече от правилата на Панини често се прилагат едновременно.

Снимка 599713

Източник: iStock

Докторантът от Кеймбридж Риши Раджпопат обаче слага край на двоуменето на експертите с решаването на граматическия проблем. Той разказва, че в началото е прекарал девет месеца в работа, но не е стигнал доникъде.

"Затворих книгите за един месец и просто се наслаждавах на лятото - плувах, карах колело, готвех, молех се и медитирах", разказва Риши Раджпопат. Той споделя, че след като се е захванал отново със загадката, са му трябвали само минути, за да я разреши докато прелиства страниците.

Разбира се, за да се стигне до успеха, прекарването на часове в библиотеката, дори и посред нощ, също са били част от процеса. А цялото време, което е посветил на логическата загадка, не е никак малко - "само" две години и половина.

Индия, Китай и кога се очаква населението на планетата да надмине 8 милиарда

Коя ще е най-многолюдната държава през 2023 г.

Жокер - не е Китай

Риши Раджпопат се надява с постижението си да вдъхне на учениците от Индия увереност, гордост и надежда, че "те също могат да постигнат велики неща", пише BBC.