Като съдия на Световните рекорди на Гинес Анук де Тимари е свикнала да посещава необикновени хора и места, докато обикаля да доказва рекорди по земята. Но тя се озовава на върха на света (буквално) за последната си задача, когато посещава най-високото лозе - Pure Land & Super-high Altitude Vineyard.
Пътуването й я отвежда от родната й страна Франция до Тибет, Китай. Сгушен в хималайските планини, Тибет е място с дълбока красота и духовна дълбочина, а също и дом на невероятно място за отглеждане на лозя и производство на вино. Лозето се намира близо до река Лхаса, в град Каина, окръг Кушуй, Лхаса.
Анук се среща с Дай, професор по лозарство, който й разказа как гроздето е специално адаптирано да расте в региона, който има огромна температурна разлика през деня и нощта. По време на слънчевите горещини гроздето повишава съдържанието на захар, а през нощта повишава киселинността си, адаптирайки се към условията.
Той казва, че има уроци, които другите могат да научат, тъй като въздействието на изменението на климата се усеща по целия свят. Г-н Ли, управителят на лозето, обяснява историята и културата му на Анук и споделя гордостта си от това, че успява да отгледа грозде на такава голяма височина - 3563 метра.
Работата започва за първи път през 2011 г. След тестване на 60 разновидности, те откриват четири, които могат да се адаптират към голямата надморска височина. Въпреки че голямата надморска височина може да даде повече слънчева светлина и по-малък риск от заболяване за лозарството, производителите в тази област на Тибет също могат да се изправят пред сериозни предизвикателства, като температурни спадове и суша през пролетта, слънчеви изгаряния по гроздето и бури през лятото, както и ранни студове през есента и пясъчни бури през зимата.
![Снимка 703613](https://webnews.bg/uploads/images/13/3613/703613/640x.jpg?_=1739445784)
Източник: iStock
След като връчва сертификата на г-н Ли, Анук посещава местен сомелиер, за да дегустира разнообразни вина, като опитва шардоне, последвано от червено, отгледано от гроздето Super-High A, което се бере късно. Накрая Анук дегустира и т.нар. ледено вино от много късна реколта.
Гроздето за леденото вино се бере през декември при минус седем градуса, като при брането е напълно замръзнало. Това води до сладко вино със силен аромат на мед. За Анук това е една уникална задача, която тя никога няма да забрави.
![Снимка 703615](https://webnews.bg/uploads/images/15/3615/703615/640x.jpg?_=1739445789)
Източник: iStock
Няколко други обекта се доближават до този рекорд на Гинес в Тибет, и по-специално лозята в района Салта в Аржентина. Лозята в Colomé Estate например се намират на около 3111 метра над морското равнище.