Приели сме побеляването на косата като нормална част от процеса на стареене, който е също толкова естествен. Но, въпреки това все пак тайничко ни се иска да имаме тайно оръжие срещу него, защото именно белите коси са един от най-големите издайници, че вече не сме първа младост.
Техният брой се дължи както на генетични фактори и предразположеност, така и на някои особености на начина ни на живот - като например дали сме подложени на хроничен стрес. А добрата новина е, че отново с начина си на живот, и по-конкретно с храненето, можем да противодействаме на процеса на побеляване на косите - поне до известна степен.
В ново изследване учени от Nagoya University стигат до извода, че веществото лутеолин, което по своята същност е антиоксидант, действа като спирачка на процеса на посивяване. Този резултат засега е доказан само при мишки, но ни звучи обнадеждаващо, най-малкото защото нищо не ни пречи и сами да тестваме ефекта.
![Снимка 703492](https://webnews.bg/uploads/images/92/3492/703492/640x.jpg?_=1739369209)
Източник: iStock
Лутеолинът се среща естествено в редица храни, които е добре да присъстват в менюто ни и заради останалите ползи за организма. Това са зеленчуци като моркови, целина, броколи, лук и чушки. Ако ги консумираме редовно, ще окажем завиден положителен ефект върху количеството бели косми, които имаме на главата си, смятат учените.
Процесът на побеляване най-често започва през 30-те години от живота ни и докато навършат 50, голяма част от хората имат значително количество бели коси. Това се дължи на умирането на пигментните клетки в космените фоликули, които произвеждат веществото меланин. Именно на него дължим цвета на косата си, обяснява Daily Mail.
Учените поясняват, че лутеолинът има ограничено въздействие върху космените фоликули и той е конкретно върху пигментацията на косъма, но не и върху фазите на растеж и загуба на коса. Но и това е достатъчна причина да си го набавяме по-често и в по-големи дози, и то от естествените източници.