Представата на повечето хора за забавление обикновено не включва бягане с часове през брутален и сложен терен, но ултрамаратонската сензация Кортни Доуолтър не е обикновен човек. Докато ултрамаратон технически се определя като всяко състезание, по-дълго от 42 км, подвизите на Доуолтър обикновено са на много по-големи разстояния, да кажем между 160 и 402 км.

Pole Of Cold, Якутия, Сибир и това ли е най-студеният маратон в света

Как се тича при -53°C

Заслужен рекорд на Гинес

Списъкът с постижения на 38-годишната жена е почти безкраен. Кортни, четирикратен "Ултра бегач на годината на списание Ultra Running Magazine", държи множество рекорди за неприлично дълги състезания в САЩ и в чужбина.

Моментът на пробив идва на Moab 240 - ежегодно състезание на 386 км в Юта. На изданието през 2017 г., малко след като взима решението да стане ултра бегач на пълен работен ден, Кортни завършва трасето с невероятни 10 часа пред всички останали състезатели - мъже и жени.

Събитието Transgrancanaria през февруари 2023 г. води до нейната 15-та поредна победа в състезание по пол, датираща от март 2021 г., според базата данни с резултати Ultrasignup. Родената в Минесота завършва изтощителното 128-километрово трасе, включително над 7000 метра надморска височина около Канарските острови за рекордни 14 часа и 40 минути: над 90 минути пред най-близката си конкурентка.

Пица и бира

Това, което прави успеха на Доуолтър още по-забележителен, е нейният подход към спорта. Като се имат предвид необикновените изминати разстояния, очакваме, че има криминалистичен поглед върху занаята, със строги графици за обучение, екстремни диети и изобилие от напреднали технологии. Всъщност е точно обратното.

Маратон, Чен и китаецът, който пробяга цял маратон, докато пуши

Да пробягаш 42 км, пушейки през цялото време

На това се казва запален пушач

"Преди състезанието обикновено отивам на пица", казва Доуолтър пред CNN Sport. "Пицата се намира лесно почти навсякъде, предсказуема е и е вкусна. "След това често ми се иска бира и просто огромна купчина начос."

Кортни вярва, че няма нещо по-добро от интуицията и всъщност тя дори не носи пулсомер. "Най-добрият начин за мен да тренирам в момента е без треньор, без план и просто да се настроя към тези сигнали - физически, умствени, емоционални", казва тя.

"Тогава всеки ден мога да се оценявам и да виждам каква е кондицията ми за деня. Една от страхотните части на този спорт е, че има толкова много начини, по които хората тренират за тези състезания - няма правилен или грешен път за завършване на състезание на такива километри."

Големите трудности 

Кортни казва, че далеч не подценява колко трудно е да пробяга човек един такъв маратон. Веднъж загубва зрението си напълно в заключителните фази на състезание през 2017 г., казвайки в подкаста Rich Roll, че за последните 16 км от състезание от над 160 е "чисто бяло" в нейното зрително поле.

Халюцинациите могат да бъдат често срещано явление при изпитване на човешката решителност до краен предел в ултрамаратони. Андрю Моджика, бивш студент по психология в Тексаския университет, казва пред Trail Runner Magazine през 2017 г., че "поне една трета" от състезателите, които той е изучавал в състезанието Badwater Race през 2003 г. в Долината на смъртта, Калифорния, са имали халюцинации.

42 километра маратон сама в пустинята - предизвикателното постижение на Филипа Морис

42 километра маратон сама в пустинята - предизвикателното постижение на Филипа Морис

Единствената жена, завършила двойния маратон Jordan Ultra Challenge

Вярна на силния си характер, Кортни има положителен и нов метод за справяне с неочакваните видения. "Първоначално не знаех, че тези халюцинации се случват по време на състезания - ясно си спомням, че участвах в състезание в Колорадо и имаше летящи змиорки като бомбардировки към главата ми", смее се тя. 

"И имаше жираф, който стоеше точно до пътеката. Сега, когато знам, че тези неща се случват, просто се настройвам така, че всъщност мога да намеря приятели по време на това състезание, макар и въображаеми."

Силата на духа

Самата Кортни е бивша учителка по природни науки и продължаващият ѝ успех срещу мъже и жени катализира дискусии около науката за биологичния пол и как той допринася за представянето с увеличаване на разстоянието.

"Има много за научаване за това на какво са способни хората в този спорт - и по-специално много за научаване за това на какво са способни хората в тези състезания, които са на повече от 322 км", обяснява бегачката.

Според нея издръжливостта и силата са фактори при провеждането на състезание, но не бива да се пренебрегва умствената сила, упоритостта или способността да остане човек буден.

Тези по-малко осезаеми таланти са мястото, където Кортни превъзхожда голяма част от конкурентите си. "Всички тези други умения, които нямат нищо общо с размера на мускулите и са умения, които наистина всеки може да развие или да бъде естествено добър в тях", продължава тя.

Ръс Кук и 16 хиляди километра из Африка - британецът, който първи в света прекоси с тичане континента

Да те отвлекат, да се изгубиш, но въпреки това да пробягаш над 16 хиляди километра из Африка

Тичай, Ръс, тичай

Кортни признава, че искрено се забавлява и наслаждава на всеки един маратон, независимо от трасето и трудностите, защото обича да изследва всички тези места с краката си.