Коктейлът "Монте Карло" е сред класиките в жанра. Името му за първи път се появява черно на бяло през далечната 1948 г. в книгата The fine Art of Mixing Drinks на Дейвид Ембъри - прочут данъчен адвокат и миксолог.
Именно преди 73 години американецът подробно описва десетки прочути рецепти за коктейли, между които попада и тази за героя на нашето време:
- 65 мл ръжено уиски
- 15 мл ликьор Bénédictine
- 2 капки Angostura
Неслучайно мистър Емъбри посочва имената на замесените брандове в коктейла.
Френският билков ликьор Bénédictine, например, се произвежда от векове и се води за един от най-добрите екземпляри в света до ден днешен.
Според една от легендите за него, самият крал Франциск I бил впечатлен от вкуса му.
Според официалната версия на марката ароматният ликьор се произвежда от 1863 г. във Фекамп, Нормандия. Съдържа 27 различни съставки, основата му е от дестилирано цвекло, подсладено е с акациев мед и отлежава в дъбови бъчви поне 15 месеца.
Ръженото уиски може да е всякакво, но качествено, включително и бърбън. А вместо Angostura, можем да добавим отлежала текила Monte Carlos, коняк или ром, например.