На пръв поглед приготвянето на коктейла Dark 'n Stormy звучи елементарно. Но има два важни детайла, заради които попада в графата със сложните алкохолни миксове, като добрия стар Long Island Iced Tea.

Long Island Iced Tea, водка, джин и какво още съдържа коктейл, освен петте вида алкохол

Long Island Iced Tea - един от най-коварните коктейли

И един от най-вкусните, разбира се

Защото според редица бармани Cuba Libre например е по-скоро кодово наименование и определено не е сред тях. Затова някои от по-обиграните в бранша предпочитат клиентите да си поръчват просто ром с кока кола.

Но да се върнем на Dark 'n Stormy. Както в готвенето, така и в приготвянето на коктейли, качеството на съставките е от първостепенно значение.

Ето защо от Robb Report казват, че джинджифиловата бира в коктейла трябва да е по-стара от най-популярната безалкохолна напитка в цял свят - кока кола. Тоест, да е възможно най-ароматна и по класическа рецепта. Тя е единият от двата основни играча в днешния микс. Тъмният ром е другият главен герой, който също трябва да е първо качество.

Малинов ром, лайм, джинджифилова бира и още съставки за свежия коктейл от остров Сен Мартен

Какво се случва, когато смесим ром с малини и още нещо

Свеж коктейл от карибския остров Сен Мартен

Но за да постигнем класическия аромат на Dark 'n Stormy, както при всички коктейли, впрочем, е важна и последователността в добавянето на вълшебните съставки.

Какво ни трябва

  • 60 г тъмен ром
  • 120-140 г джинджифилова бира
  • 15 г сок от лайм

Какво ги правим

Във висока чаша с лед първо изсипваме джинджифиловата бира и сока от лайм. Като се стремим да оставим разстояние между сместа и ръба на чашата от 3.8 см. После внимателно добавяме и рома, а на финала декорираме с лайм.