Eдва ли в света има по-популярен и универсален сос от кетчупа. От Азия през Европа до Америка, той се предлага в безброй варианти и от най-различни марки, а доста хора вече дори предпочитат да си приготвят домашна негова версия.

Мед, яйца, кетчуп, паста - храните, които можем да консумираме и с изтекъл срок на годност

Храните, които можем да ядем и с изтекъл срок на годност

Да, яйцата са от тях

Каква обаче е историята на кетчупа? И защо в страната, в която се ползва масово - САЩ, името му съществува в два варианта: ketchup и catsup? Ако проследим произхода му, би трябвало всички да ползваме втория вариант.

Прародителят на кетчупа се ражда в пристанищните градове на Южно китайско море и представлява сос от осолена и ферментирала аншоа. Наричат го kecap на индонезийски и kê-tip на китайски.

Снимка 657030

Източник: iStock

Постепенно европейските търговци и моряци пренасят соса към Европа, където той променя не само името, но и съставките си. Първоначално в тях се появяват гъби, орехи, миди. След това някои кулинари му добавят оцет и алкохол (вино или бренди), чиято цел е не само подобряване на вкуса, но и по-голяма трайност.

Парадоксално доматите се появяват доста по-късно в картинката - някъде в края на XIX век, а през 1876 г. Heinz пускат на пазара бутилираната му версия под името tomato catsup. Скоро и други марки се възползват от популярността на соса, което принуждава Heinz да сменят името на продукта си на Heinz Tomato Ketchup, пишат Kitchn.

Снимка 657028

Източник: iStock

Намираме историята на кетчупа за наистина забавна и чудесен пример за това колко свързан в културно - и кулинарно - отношение е съвременният свят. Въпреки всички настоящи опити да става все по-разделен.