Сроковете на годност на лекарства, козметика и храна не са шега работа. Понякога обаче може да си позволим някои "волности" с тях. Ето няколко храни, които можем да консумираме и след изтичането на срока им на годност.
Конфитюри и сладка
Ако не сме отваряли буркана, най-вероятно можем да ги ползваме до 18 месеца след датата на капачката, твърдят от Food Network. Ако пък сме ги отворили и искаме да ги запазим за по-натам, можем да ги замразим във формички за лед.
Мед
Тази естествена супер храна е единствената, за която се сещаме, която реално няма срок на годност - медът не се разваля. Също така е антибактериален - в него не се развиват бактерии.
Източник: iStock
Храни в консерва
Повечето такива са годни до три години след датата на производство. Когато не са отворени и се съхраняват на сухо хладно място, повечето консерви могат да се употребяват до още три години след срока си на годност.
Източник: iStock
Твърди сирена
Така и така ядем сирена с благородна плесен, защо да се плашим от малко мухъл по пармезана или чедъра? Само трябва да го почистим, преди да ги ядем или готвим с тях. Този тип сирена издържат до месец след срока на опаковката.
Източник: iStock
Яйца
Има два начина да проверим дали яйцата са годни за ядене. Единият е, като счупим всяко в отделна купичка и се уверим, че жълтъкът не е смесен със жълтъка и няма неприятна миризма. Другият е, като пуснем цялото сурово яйце в съд с вода. Ако изплува на повърхността, значи е за хвърляне.
Източник: iStock
Хляб
Някой все още гледа ли срока на годност на хляба, при положение, че просто трябва да го проверим за мухъл?
Източник: iStock
Масло
Ако срокът му на годност изтича, а няма за какво да го ползваме, спокойно може да го замразим във фризера.
Източник: iStock
Паста
Всички видове, с изключение на прясната и такава с яйца, са годни за ядене до година след датата на опаковката си.
Източник: Stroodles
Кетчуп и горчица
Ако не сме ги отваряли, кетчупът може да издържи до година след срока си на годност, а горчицата - до две.