Винаги е интересно да се научи откъде идва прякорът на някого, тъй като обикновено е индикация как го възприемат околните. Това важи в пълна сила и за метъл изпълнителите, известни със своите диви умения и още по-диви личностни особености.

Разбира се, не всички прякори са свързани с музиката и не всички са изцяло положителни, но всеки заслужава поне малко обяснение. Ето как са се сдобили със своите прякори Джеймс Хетфийлд от Metallica, Ози Озбърн от Black Sabbath и Дейв Мъстейн от Megadeth.

Джеймс Хетфийлд (Татко Хет)

Снимка 621402

Източник: GettyImages

Почти невъзможно е да не обичаш фронтмена на Metallica Джеймс Хетфийлд. Той не само е страхотен китарист, вокалист, текстописец и всестранно развита личност, но е и майстор на псевдонимите. Едно от най-разпознаваемите - Татко Хет, е прякор, който той само си избира.

Очевидно частта "Хет" е просто съкращаване на фамилното му име. Що се отнася до "татко", няма категоричен отговор.

Въпреки това, несъмнено е свързано с факта, че той е праотец на траш метъла и модел за подражание на трите си деца (Кастор Върджил, Марчела Франческа и Кали Тий).

Плюс това, като се има предвид колко много го е грижа за бащинството и децата в общ смисъл (както се вижда от участието му в документалния филм Absent от 2010 г.), справедливо е да се каже, че Хетфийлд иска да бъде възприеман като бащинска фигура и от всички негови фенове.

Кърк Хамет от Metallica разкрива кой е музикантът, повлиял на първия им албум Kill 'Em All

Неподозираният музикант, повлиял на първия албум на Metallica

Не, няма нищо общо с Дейв Мъстейн

Ози Озбърн (Принцът на мрака)

Снимка 572825

Източник: GettyImages

Най-очевидният отговор на въпроса защо Ози Озбърн го получава е, защото е "кръстникът на хеви метъла". А като се има предвид репутацията му за зловещо писане на песни, визуализации и други подобни (било то с Black Sabbath или сам), напълно логично е да го виждаме като като Принца на мрака.

"Това е просто прякор. Не съм се събудил една сутрин и не съм казал: "Знаете ли какво, ще се нарека сам така. Започна като на шега, наистина. Но съм ок с този псевдодим. Все пак е по-добре, отколкото да те наричат задник", казва той пред вестник New Times Brownard-Palm Beach през 2013 г.

През 2016 г. Озбърн пояснява пред NME: "Когато започнахме да свирим началните акорди на "Black Sabbath", младите момичета в публиката откачаха. Мислеха ни за шибаните приятели на Сатаната или нещо подобно. Тогава започна цялата тази гадост с Принца на мрака."

Постъпката на Ози Озбърн, докарала жена му Шарън Озбърн до опит за самоубийство

Постъпката на Ози Озбърн, докарала жена му до опит за самоубийство

Ето какво разкрива половинката на музиканта

Дейв Мъстейн (Опасният Дейв)

Снимка 389520

Източник: GettyImages

През последните няколко десетилетия Дейв Мъстейн е наричан Опасният Дейв безброй пъти. Освен присъщото му дръзко и/или бързо писане на песни, пеене и свирене, известната избухлива природа на Мъстейн по отношение на американската политика и общество, в допълнение към случаите на физическа агресия, със сигурност обясняват прякора му.

Metallica -  единствената група, свирила на всичките седем континента

Метъл групата с рекорд, който никой никога не е постигал

Един впечатляващ рекорд, който си струва да се припомни

"Определено бях опасен тогава", признава Мъстейн през 2021 г. във връзка с уволнението му от Metallica през април 1983 г. "Вече бях ударил Джеймс Хетфийлд в лицето и застраших физическата и финансова сигурност на групата... Megadeth в началото бяха нещо като отмъщение и враждебност към предишната ми група." Мъстейн е известен и с вербално и физическо отношение към някои от хората от публиката, което, нека бъдем честни, понякога е напълно заслужено.