Издаден през 1983 г., първият дългосвирещ албум на Metallica - Kill "Em All, е един от най-влиятелните траш/спийд метъл албуми на всички времена. Той излиза година след първия им краткосвирещ демо запис No Life Til Leather, когато групата все още свири с Дейв Мъстейн

Metallica в числа - кой е най-богатият член на групата

Кой е най-богатият в Metallica

Какво е богатството на всеки един от музикантите

Лейбълът, с когото групата подписва по това време - Megaforce, цели да пресъздаде именно енергията от No Life Til Leather - бърза, стегната и сурова музика, която те удря в гърдите.

Оттам дори се опитват да убедят новия китарист на Metallica - Кърк Хамет, да изсвири същите сола в песните, които е направил Мъстейн преди него. Хамет обаче е против - според някои, защото не иска да копира предшественика си, а според други - просто защото не може да изсвири пълните сола.

В крайна сметка е постигнат компромис - Хамет започва всяко от солата в духа на песните от демото, но след това ги довършва по начин, който му е по-удобен и привичен.

В скорошно интервю за подкаста Metal Mayhem ROC, Кърк Хамет говори за именно за първия албум на Metallica и разкрива, че покойният китарист на UFO Пол Чапман косвено е оформил подхода му към Kill "Em All.

"Първият път, когато видях UFO, която е любимата ми група за всички времена беше, когато още свиреха с Пол Чапман. Бях малко скептичен към този концерт, но тогава видях Пол да свири на сцената и той ме остави без думи. Тогава осъзнах, че не е честно да го сравнявам с Майкъл Шенкер, който го замести. Те са двама различни играчи музиканти. Напълно различни музиканти."

Linkin Park - единствената банда, която се пошегува с Metallica

Единствената банда, която се осмели да се пошегува с Metallica

Една интересна история от Майк Шинода

Кърк Хамет продължава да разказва колко щаслив е бил, че все пак е успял да се срещне с него, защото искрено му се възхищава и с радост свири много от неговите парчета. Мисля, че първият път когато бях повлиян от стилът му и го използвах беше в Kill "Em All. Сякаш нещо от Пол Чапман звучи в "Kill "Em All."

Хамет си спомня и как се е срещал с него във Флорида и го е попитал: "Какво правиш днес?", на което той отвръща: "О, знаеш ли, свиря в местни групи и давам уроци по китара." За секунда си помислих: "Може би трябва да получа урок по китара от него". Аз съм най-големият UFO в света. 

Разбира се, Хамет беше доста открит за любовта си към UFO през последните няколко десетилетия. За щастие той успя да свири с тях на сцената през октомври 2019 г., като изпълниха "Doctor Doctor" и "Shoot Shoot".

Целите на Джеймс Хетфийлд от Metallica за 2024 г.

Новогодишните обещания на Джеймс Хетфийлд от Metallica за 2024 г.

Време за "прочистване"

Трагично, Чапман, който за първи път се присъедини към UFO през 1974 г. и остана с прекъсвания до 1983 г., почина на 9 юни 2020 г. По ирония на съдбата това беше и неговият 66-и рожден ден, припомня Loudwire.