Хаваите изплуват на хоризонта за Петър и Ангелина Кръстеви като на шега. По времето, когато това се случва, двамата са студенти. Той решава, че иска да учи Бизнес администрация точно там, а тя - че ще го последва, като запише магистратура. Речено - сторено.

За трите години на Хавайските острови, освен да попиват академични знания, Петър и Ангелина работят и стават истински почитатели не само на начина на живот по тези географски ширини, но и на местната кухня. А тя е повече от разнообразна - микс от азиатски и полинезийски вкусове.

Както всички знаем, Хаваите са сборен пункт на хора от националности и култури всякакви. И двамата студенти се влюбват в хавайския начин на живот, онзи в духа на aloha (любов, привързаност, мир). Точно тази любов продължава да гори и след като се връщат в България.

Отново на родна почва, и Петър, и Ангелина тръгват по свой професионален път, но животът им остава по-свързан от всякога. Двамата сключват брак, ражда им се дете, а Хаваите остават в главите им с една конкретна идея - да създадат цялостно хавайско преживяване в България, на базата на традиционната тамошна кухня. Нещо обаче все не им достига - я смелост, я още точен план как да се случат нещата.

Тук се появява Живко Манолов - братовчед на Петър и дългогодишен барман в едно от най-популярните заведения на къмпинг Градина. Именно от него двамата заразени с хавайския дух получават идеята, че точно там мечтата им ще пусне корени по най-добрия начин - на плажа, сред хората, на пясъка и до морето.

Първото Honu

Идеята е ясна, мястото също. Идва време за действие. Шест месеца са необходими на Ангелина, Петър и Живко да превърнат своя семеен проект в действителност. Honu Hawaiian BBQ на къмпинг Градина отваря врати за сезон 2018 г. След края на лятото тримата се захващат с ново предизвикателство - да заразят с хавайския дух и столицата.

Петър, Ангелина и Живко

Източник: lifestyle.bg

Петър, Ангелина и Живко

Aloha, София

Ако някой се чуди защо за първото им заведение в София е в Бизнес парка, отговорът на Ангелина, Петър и Живко е много прост и логичен.

"Избрахме го, защото се вписва в нашия бизнес модел и мисия - да предлагаме вкусна хавайска храна на колкото се може повече хора в рамките на работния ден под формата на закуска и обяд. Бизнес парк София е място, където всеки ден хиляди търсят разнообразни опции за хапване, отворени са към иновативна кухня." А за да отговорят на високите изисквания, те разработват меню, което е по-богато от това на първото Honu.

Името на заведението също не е случайно - костенурката, един от символите на хавайския начин на живот. Тя е истинско божество на островите и се свързва с началото, плодовитостта, мъдростта и дълголетието.

Второто Honu

За разлика от Хаваите, където всичко се случва лежерно и с усмивка, началото за Ангелина, Петър и Живко в София не е никак лесно. Сблъскват се с достатъчно трудности за достатъчно малкия период на подготовка. Така е, защото решават да си правят всичко сами, за да изглежда точно така, както си го представят.

Pokѐ bowl с риба тон

Източник: lifestyle.bg

Pokѐ bowl с риба тон

Тримата имат много ясна концепция за дизайн и обзавеждане. В нея се включват всички тези малки акценти, които допринасят Honu Hawaiian BBQ да бъде място не само за хавайска кухня, но и с хавайски дух - табели с послания, изрисувани перки на акула, Tiki под формата на сърф и други. Масите са декорирани с хавайски символи (костенурки, цветя, hula girls, сърфове), чиниите са с палмови листа и си личи, че доста са си поиграли, докато подберат и декорират всичко внимателно.

"Атмосферата в Honu Hawaiian BBQ е цветна, модерна и уютна, а персоналът винаги ще ви посрещне с aloha дух. Искаме хората да идват при нас първоначално от любопитство, но да се връщат постоянно заради вкусната храна и приятелското ни отношение."

Най-любима и на тримата (а и на всички Honu People, както наричат посетителите на заведението) е изрисуваната с абстрактна картина на сърфист стена. Защото не си бил в Honu, ако не си се снимал пред нея. Този акцент в интериора е дело на графити артиста Esteo Esteroni.

Тостове с пълнозърнест хляб, авокадо, яйце и бекон

Източник: lifestyle.bg

Тостове с пълнозърнест хляб, авокадо, яйце и бекон

Пир по хавайски

Хавайската кухня е толкова далечна от българската, колкото далече са и островите от страната ни. Ако Ангелина, Петко и Живко бяха отворили български ресторант на Хавайските острови, щяха да предлагат на местните кюфтенца с лютеница, домашни пържени картофи, баница, мекици.

Но сега те са първите, които представят хавайска кухня в София. Honu Hawaiian BBQ в Бизнес парк София предлага най-вече ястия по традиционни рецепти, но винаги има място и за експериментите на готвачите. Менюто е разширено с нови предложения като рамен и кососова супа със скариди, както и с разнообразни закуски.

Телешки бургер

Източник: lifestyle.bg

Телешки бургер

Ако имаме желание да се запознаем с хавайската кухня, то има няколко задължителни ястия. Според Ангелина на първо място е Loco Moco (бургер с ориз, сос грейви и яйце), а след това - Pokѐ bowls. Те се радват и на най-голям интерес от клиентите (както и Пиле Huli Huli и Пиле Терияки).

"Pokѐ е хавайска дума и означава "ситно нарязано". Pokѐ bowls са купички с японски суши ориз, свежи зеленчуци като едамаме, репички и авокадо, както и тофу, и сурова риба. Това е една от най-питателните и вкусни опции за обяд на активните работещи хора, с високо съдържание на протеин, полезни въглехидрати и витамини." Именно затова и във второто Honu място има Pokѐ бар, където всеки може да направя купичка по свой вкус.

Домашно брауни с фъстъчено масло

Източник: lifestyle.bg

Домашно брауни с фъстъчено масло

Така тримата хавайски ентусиасти искат ястията им да достигат до повече хора в София. В близко бъдеще ще ни канят и на съботни хавайски брънчове с коктейли и музика. "Ще помислим и за доставки извън Бизнес парка, а защо не и за Honu 3."

Honu Hawaiian BBQ & Pokѐ се намира в Бизнес парк София, сграда 3.