Елегантно, прецизно и чисто - това са три от характеристиките на вината от италианския град Гави, известен като родината на сорта грозде кортезе.

Паскал Жоливе - човекът, който направи вината от совиньон блан отново секси

Човекът, който направи вината от совиньон блан отново секси

Вино от сърцето на природата

Днес своята световна популярност и слава вината от Гави дължат на усилията на едно много специално семейство - фамилията Солдати, които още от 1919 г.  се нареждат сред пионерите във винопроизводството.

Тяхна е избата La Scolca (Ла Сколка), която днес е сред най-добрите и исторически най-значими италиански изби за бели вина. Тя е и най-важната в района, защото му спечелва възможността местната продукция да носи наименование за контролиран и гарантиран произход (DOCG).

Снимка 484807

Източник: BNK Wines

С много ентусиазъм и енергия, днес Киара Солдати - пето поколение Солдати, продължава да развива най-старата изба на Гави. Нейната цел е да запази семейните ценности и традиции, като същевременно въведе най-модерни технологии и иновации в стогодишната изба.

Киара Солдати

Източник: BNK Wines

Киара Солдати

През 1919 г. Джорджо Солдати засажда белия сорт кортезе в район, където по това време се отглеждат предимно червени сортове. Така се ражда една легенда не само за Гави и Пиемонт, но и за цяла Италия.

Днес Gavi dei Gavi е регистрирана търговска марка на семейство Солдати. Избата La Scolca притежава 50 хектара собствени лозя, всичките разположени в най-добрите райони на Роверето ди Гави. А за близо един век усилия на семейство Солдати, Гави се легитимира като специфичен район за бели вина - Gavi dei Gavi D.O.C.G.

Снимка 484805

Източник: BNK Wines

Районът на Гави е много сходен с този на Шабли - най-вече заради варовиковите, богати на фосили, почви и заради хладния климат. Заради това има и идеални условия за отглеждане на бели сортове.

Сортът кортезе дава вина със силно присъствие, а за областта Роверето ди Гави се говори като за аналогична с Гран Крю от Шабли. Сходни по характер с големите бели вина от Бургундия са и тези на La Scolca - плътни, минерални с голям потенциал.

Снимка 484801

Източник: BNK Wines

Белите вина на La Scolca от Гави са синоним на изтънченост и финес. Едно от тях - престижното Gavi dei Gavi Etichetta Nera, се получава чрез пълното спазване на законите на природата, на старите традиционни техники и при внимателен подбор на лозята, които (единствени в района) могат да достигнат възраст над 70 години. Затова и Gavi dei Gavi Etichetta Nera не е просто вино с черен етикет, чийто потенциал за отлежаване е над 30 години. То е и референция за всички вина от Гави.

Снимка 484802

Източник: BNK Wines

Etichetta Nera се произвежда изцяло от грозде от сорта кортезе. Технологията му изисква процес на охлаждане и мацерация при контролирана температура, а виното отлежава върху утайките до бутилирането. Използват се само естествени дрожди и не се добавят сулфити.

Пет уникални вина от Италия и Франция

Пет уникални вина от Италия и Франция

Изборът на винения експерт Костадин Мицин

Това вино омайва всеки, който го опитва, и е в състояние да се сравни с деликатен парфюм със силен характер и страхотна индивидуалност. Сложните аромати на кремък и сладък бадем са в състояние да се развият във времето - живо, интензивно, хармонично, балансирано и свежо.

Още за вината от портфилиото на BNK Wines може да видите тук.