Корените на всяко истински добро вино трябва да се търсят в така наречения тероар - специфичната комбинация от географско положение, почва и климат, на които гроздето, от което е направено, е израснало. Така всяко вино си има своята история, която то разказва с всички онези нюанси, аромати и вкусове, които събират в себе си емоцията на една напитка, направена с труд, любов и много внимание.

И ако да попаднем на среден клас вино е вече сравнително лесно, то да имаме бутилка от вино, което да ни очарова още с първата глътка, е нещо, което е по-трудно да ни се случи.

Тази комбинация от история и очарование хората от BNK Wines откриват в едно невероятно розе през 2011 г. във френския Прованс. Garrus прави революция не само в света на розовите вина, но и в техния бизнес, защото става и причината фирмата, която от години се занимава с внос на алкохол в България, да започне да развива и богатото си портфолио от вина.

Снимка 483716

Източник: BNK Wines

Портфолио, пълно с уникални предложения от най-интересните райони във Франция и Италия. Райони, в които като малки съкровища, са се стаили едни от най-добрите (и исторически най-значими) изби. Изби, в които винопроизводството е не просто бизнес, а традиция и призвание. Изби, които правят с финес, елегантност и непоколебимо качество едни от най-добрите вина в света.

Точно с такива вина години наред BNK захранват избите листите на елитни хотели и ресторантни у нас. С течение на времето обаче си дават сметка, че те трябва да достигнат до всеки човек. Затова и правят своя онлайн магазин.

"Продаваме щастие, което искаме да достига до все повече хора", казва Костадин Мицин - един от винените експерти на BNK Wines. В изключително приятния разговор с него успяхме да го убедим да препоръча пет от френските и италианските вина, които той смята, че трябва да опитаме.

Паскал Жоливе - човекът, който направи вината от совиньон блан отново секси

Човекът, който направи вината от совиньон блан отново секси

Вино от сърцето на природата

Whispering Angel

Whispering Angel е продукт на избата Château d"Esclans, създадена през 2006 г. от Саша Лишин, който има амбицията да направи най-доброто розе в света.

За целта Лишин преоткрива забравен тероар в долината Есклан, в сърцето на Прованс. Наема един от най-добрите винари за времето си - Патрик Леон, и вкарва модерна технология в производството.

Снимка 483718

Източник: BNK Wines

"Всяко зрънце грозде минава през система, наречена механично око, отчитаща захарността и зрелостта на гроздето. Ако тя прецени, че дадено зрънце не притежава нужните качества, то моментално бива отстранено", разказва за процеса на производство Костадин Мицин.

Whispering Angel се произвежда от четири сорта грозде - три червени (гренаш, сензо, тибуре) и един бял (род). За разлика от обикновеното розе, което се прави от червено грозде, но по технологията на бяло вино, Whispering Angel е от малкото розови вина, които имат бял сорт в бленда си. Това пък му придава уникален вкус и аромат.

Chablis AOC

Chablis AOC идва от избата Albert Bichot, която може да се похвали с шествековна фамилна история. Въпреки че географски е част от Бургундия, Шабли е уникален тероар, отделен от голямото цяло, и там "шардонето е кралят".

Chablis AOC е вино с много морски характер, нищо че няма никаква близост с море. Причината е, че някога Шабли е бил дъно на океан. В този процес почвата се калцира, а отлаганите с милиони години микроорганизми тук дават богатството на вкуса, с което се характеризира и виното.

Снимка 483720

Източник: BNK Wines

"Понеже почвата е бедна на хранителни вещества, самата коренова система на лозата трябва да слиза все по-надолу, за да се храни", уточнява Костадин Мицин. "Някои корени достигат до 35 метра, като благодарение на дължината си извличат всички тези вещества от вкаменелости от древни епохи, които после отиват в гроздето и съответно във виното Chablis."

Brut Rosé

Това е виното, което прави създадената през 1818 г. изба Billecart-Salmon известна. А тайната за производството на изключителното шампанско се предава на поколенията повече от 200 години.

Brut Rosé се произвежда от три сорта грозде (шардоне, пино ноар, пино мьоние), но по нестандартен за Шампан начин - отделно се правят белите сортове и отделно - червените. Уникалното на това розе е, че 5% от него всъщност е червено вино, което отлежава в дъбови бъчви.

"Фактът, че Brut Rosé има в бленда си отлежал червен сорт, придава на виното много повече ароматна сложност, отколкото другите розета от района", категоричен е Костадин Мицин.

Etichetta Nera Gavi dei Gavi

Световната си популярност вината от Гави - район в Италия, известен като родината на сорта кортезе, дължат на усилията на семейство Солдати и тяхната изба La Scolca. Една от най-добрите и исторически най-значими италиански изби за бели вина, тя е и най-важната за района, защото му спечелва наименованието за контролиран и гарантиран произход (DOCG).

Знаково за La Scolca е Etichetta Nera Gavi dei Gavi - първото италианско бяло вино, което се предлага в ресторанта на Ориент Експрес. То е задължителен избор в италианските ресторанти със звезда Michelin и едно от малкото италиански, които се продават успешно във Франция.

Снимка 483715

Източник: BNK Wines

"Etichetta Nera Gavi dei Gavi се прави от грозде от над 70-годишни лозя, с което не може да се похвали никой друг в района", казва Костадин Мицин. "Ферментира при контролирана температура, след което отлежава шест месеца върху фини утайки. Това го прави елегантно, прецизно, чисто и леко. Вино с фини аромати и с много нежни вкусове, които по никакъв начин не се натрапват."

26° Primo Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG

Andreola e фамилна изба, която произвежда просеко от района Валдобиадене. А за разлика от безличното, обикновеното вино от просеко, тук правят тероарно просеко. Един масив - едно вино.

26° Primo Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG идва от лозе, носещо името Риве ди Кол Сан Мартино - плод на героично лозарство, характеризиращо се с изцяло ръчен труд в труднодостъпни лозя с богата на минерали скална почва.

"Това е вино, създадено изцяло в идеята за финес и чистота. Единственото просеко от портфолиото на BNK Wines без захар, изключително интересно като концепция, идея, философия и вкус", казва за 26° Primo Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Костадин Мицин.

Още за вината от портфилиото на BNK Wines може да видите тук.