Чуем ли за Електра, веднага се сещаме за мита. Древен мит, който обаче можем да си припомним и днес.

“Антигона”, Жан Ануи, Александър Морфов, Милена Ерменкова, Деян Донков и софийската премиера в Народен театър “Иван Вазов”

Най-разтърсващият плевенски спектакъл идва в София

Народният театър посреща “Антигона”

И не, не става дума да го препрочитаме, а за това да видим как е представен той на театрална сцена. Любопитно е, че пиесата се поставя едва за втори път в България, като новата премиера ще се случи в РЦСИ "Топлоцентрала" на 9 ноември.

Представлението е създадено по текста "Електра или свалянето на маските" на Маргьорит Юрсенар, едно от значимите имена във френскоезичната литература на XX век. Друго интересно за пиесата е, че е написана на прага на вероятно също толкова значимо събитие в съвременната история - Втората световна война.

Снимка 594183

Източник: Паник бутон театър / фотограф Иван Дончев

Заглавието на новия спектакъл "Електра тук и сега" звучи съвременно и актуално, и сякаш предполага очакването митът някак да ни свърже с днешното. Едно обаче е сигурно - представлението ще следва езика и времето, които Юрсенар описва, като цялостната идея е то да бъде коментарно и аналитично.

Снимка 594184

Източник: Паник бутон театър / фотограф Иван Дончев

За "Електра тук и сега" режисьорът от "Паник бутон театър" Василена Радева издава още, че е трудна семейна история, която започва в един сюблимен ден. "Това е решителният ден, за който всички са се подготвяли с години. Това е денят, в който или умираш, или ставаш убиец."

Снимка 594182

Източник: Паник бутон театър / фотограф Иван Дончев

В представи и образи за другия, за героичното и реалността ни поглъща лабиринтът в премиерното представление, по което работи цял екип, разбира се. Част от него, освен режисьорът, е също и сценографът Илияна Кънчева, както и композиторите Емилиян Гацов-Елби и Георги Георгиев-Антика. За художественото осветление пък отговоря Ралица Тонева.

В ролите ще видим актьорите Елена Димитрова, Богдана Котарева, Мария Панайотова, Самуела-Ивана Церовска, Марио Василев, Васил Читанов и Иван Станчев.

“Мизантроп”, Жан-Батист Молиер, Красимир Спасов, Владимир Матеев, Георги Кадурин, Стефка Янорова и новата премиера в Театър “Българска армия”

Как звучи една пиеса на четири века днес

“Мизантроп” е отново на сцена

Премиерата на "Електра тук и сега" е на 9.11. (сряда) от 19:30 ч. в РЦСИ "Топлоцентрала".

Следващите дати са 10.11. (четвъртък) и 22.12. (четвъртък), а цялата информация за представлението е тук.