Старите митове са колкото стари, толкова и актуални и днес. Затова и се четат, препрочитат и адаптират за театрална сцена отново и отново.

BURNOUT, Татяна Йолинска, Ахмет Исмаил и новата премиера в Yalta Art Room

BURNOUT-ът на младите

Границите, смелостта и бунта завземат Yalta Art Room

Един от тези митове, които оживяват за театралната публика, е "Антигона". Спектакълът е един от най-силните в репертоара на плевенския Драматично-куклен театър "Иван Радоев", а сега пристига и в София за премиерата си в Народния театър.

Любопитно за "Антигона" на Жан Ануи е, че се завръща на българска сцена след седемгодишно отсъствие. С режисурата на представлението се захваща Александър Морфов, който с помощта на един наистина голям екип цели да разкрие механизмите на трагедията, валидни от Античността до наши дни.

Снимка 594047

Източник: nationaltheatre.bg

Антигона, изиграна от Милена Ерменкова, е олицетворение на силата на духа и безкомпромисния морал. Не може да не се погребват мъртвите, не може да не се зачитат близките и да се отменя постигнатото във вековете.

Деян Донков пък влиза в ролята на Креон. Той е тиранин, който се забавлява и е готов да отиде до крайност, за да запази властта си. За него няма никакво значение кой е виновен и кой не, той не се интересува от морални дилеми - важно е да не се излиза от играта, в която трябва да си на върха.

Снимка 594048

Източник: nationaltheatre.bg

В представлението, което иначе звучи съвременно, старите митове се четат по един пораждащ трагическо напрежение начин. В "Антигона" проличава, че човечеството не може да се учи в хода на историята - то се лута в лабиринта на заблудите си, блъска се в стените на безкрайната си жестокост и безмилостно унищожава най-добрите.

Снимка 594049

Източник: nationaltheatre.bg

За накрая ще споделим само още къде се развива действието в постановката. Това е сред голяма библиотека, в която целият мит ще ни разкажат още актьорите Надя Керанова, Александър Кънев, Ованес Торосян, Нина Илиева-Петкова, Ива Николова, Адриан Филипов, Михаил Михайлов и други.

Театралната импровизация и превода са на Христо Мицков и Александър Морфов, сценографията - на Семьон Пастух и Тита Димова-Вантек, а пластиката - на Андреа Гаврилиу от Румъния.

“Червено и черно”, Стендал, Юрий Дачев, Бина Харалампиева, Малин Кръстев, Леонид Йовчев и новата премиера в Малък градски театър “Зад канала”

Игри и обрати в новото “Червено и черно”

Нов прочит на Стендал в “Зад канала”

"Антигона" е на сцената на Народен театър "Иван Вазов" на 08.11. (вторник) от 19 ч.

Следващата дата е 22.12. (четвъртък), а цялата информация за представлението е тук.