Копнежи, несъгласие, приятелство и предателство, любов и нелюбов... Хора, фалшиво имитиращи чувства и сърдечност... Кой не се е разочаровал от всичко това?

BURNOUT, Татяна Йолинска, Ахмет Исмаил и новата премиера в Yalta Art Room

BURNOUT-ът на младите

Границите, смелостта и бунта завземат Yalta Art Room

Всички тези явления са част от "Мизантроп" - една от най-известните и най-често поставяни комедии на Жан-Батист Молиер. Премиерно у нас представлението ще можем да гледаме още утре, а докато дойде време за това, ето малко любопитни факти, както и какво можем да очакваме от него.

За първи път "Мизантроп" се играе на сцена още през 1666 г. и по-точно - на 4 юни в Пале Роял в Париж. Тогава в главната роля влиза самият Молиер, а само до края на царуването на Людовик ХІV пиесата е поставена цели 199 пъти.

Снимка 593722

Източник: Театър "Българска армия"

Успехът ѝ се дължи на това, че засяга важни проблеми на времето, човека и морала. Проблеми, които са съвсем актуални и днес.

В "Мизантроп" става дума за взаимоотношения и ситуации, в които всички сме попадали и сме претърпявали поражения. В нея се изобличават себелюбието, ласкателството и двуличието, а главният герой Алцест се превръща в една от най-сложните и привлекателни за актьорите роли в класическия театър. Може да се каже, че той е най-сериозният, най-благородният, най-възвишеният комедиен образ и в него смешното се пресича със смелостта и добродетелта.

Снимка 593721

Източник: Театър "Българска армия"

В "Мизантроп" на сцената на театър "Българска армия" Алцест ще изиграе Владимир Матеев, а с останалите роли в представлението се заемат актьорите Васил Дуев - Тайг, Георги Кадурин, Гергана Данданова, Луизабел Николова, Стефка Янорова, Милен Миланов, Стойко Пеев и Калин Иванов.

Снимка 593720

Източник: Театър "Българска армия"

Освен тях по сценичния вариант работят още режисьорът Красимир Спасов, сценографът Красимир Вълканов, костюмографът Мария Диманова и композиторът Сашо Младенов.

“Червено и черно”, Стендал, Юрий Дачев, Бина Харалампиева, Малин Кръстев, Леонид Йовчев и новата премиера в Малък градски театър “Зад канала”

Игри и обрати в новото “Червено и черно”

Нов прочит на Стендал в “Зад канала”

Премиерата на "Мизантроп" е на 8.11. (вторник) от 19:30 ч. в театър "Българска армия".

Цялата информация за представлението е тук.