Докато расте, учителите на Джейсън Ардей са пределно ясни - животът му определено ще бъде труден.

Каору Митома, Брайтън и как японецът отказва професионален договор, за да следва в университет

Момчето, което избра образованието пред професионалния договор

Каору Митома дава пример

Когато е само на три години, Джейсън Ардей е диагностициран с аутизъм и забавяне на развитието. Заради това състояние, до 11-годишна възраст той не може да говори, а докато не става на 18, не може да чете и пише.

Самият Джейсън Ардей признава, че не много учители са имали вяра в него. "Образователните психолози и поведенческите терапевти бяха... много твърди в преценката си, че ще ми е трудно в бъдеще и няма да мога да се справям сам в живота."

Скептично настроените учители тогава обаче едва ли са предполагали, че ученикът им не само ще започне да се справя с всичко съвсем сам, но и на 37 години вече ще е назначен като професор по социология на образованието в университета в Кеймбридж. Така Джейсън Ардей става най-младият чернокож професор в университета.

Пред CBS News той споделя, че ключът към възхода му е перспективата. "Майка ми никога и по някакъв начин не ми е говорила, че съм в неравностойно положение." Джейсън Ардей дори определя парализата на речта си като "благословия", тъй като тя му е позволила да наблюдава как си взаимодействат хората. А когато вече като млад мъж се е научил да чете и пише, наблюденията му са оживели.

Майката на Джейсън Ардей има ключова роля в развитието му. Тя е човекът, който му помага да опознае света и винаги му е напомняла, че е благословен и с голям късмет, че може да продължи да прави "страхотни неща". Професорът, разбира се, е благодарен не само на майка си, но и на всички "невероятни хора", които има до себе си.

Пътят му до Кеймбридж, както бихме предположили, изобщо не е лесен. Джейсън Ардей, който е роден и израснал в Южен Лондон, първо постъпва в колеж, за да завърши физическо възпитание, като преди да се квалифицира като учител, продължава обучението си с две магистратури. След това получава докторска степен в Ливърпулския университет John Moores. Впечатляващо е също, че сам плаща образованието си, като работи в магазини и дрогерии.

Джейсън Ардей споделя още, че личният му опит е оформил стила му на преподаване, който е изграден върху любов, солидарност и разбиране. "Това, което е наистина важно, е да внушиш вяра на хората", категоричен е той.

Оскар Оглина - момчето, което пребори рака и сбъдна мечтата си

Момчето, което пребори рака и сбъдна мечтата си

И вече е дипломиран лекар

Освен това е решен да съсредоточи работата си и върху липсата на чернокожи и хора от малцинствени групи във висшето образование и академичните среди. Освен Джейсън Ардей, в университета в Кеймбридж има само още петима чернокожи професори. Статистиката сочи, че едва 160 от близо 23 000 професори в Обединеното кралство са чернокожи.