През 2001 г., когато е още дете, Оскар Оглина се сблъсква с диагнозата рак на черния дроб и претърпява както операция, така и химиотерапия. Голяма част от детството му преминава във възстановяване и обгрижване от близките му, но когато укрепва, се завръща в училище. И още тогава решава - ще преследва мечтата си да стане лекар, за да помага на други деца.

Джеймс Хамблин, микробиом и каква е причината лекарят да отказва да използва сапун

Лекарят, който отказва да използва сапун

Джеймс Хамблин смята, че всички се къпем погрешно

Именно ранните преживявания на Оскар са причината да избере да следва за педиатър.

Самият той споделя, че докторите и сестрите, с които се е запознал по време на лечението си, са го вдъхновили да запише медицина и така през 2016 г. е приет в медицинското училище към Университета в Бристол, Великобритания.

"Наистина уважавам докторите и сестрите, те бяха страхотни", казва Оскар.

А в студентските си години отбелязва забележителни успехи. Освен, че печели награда за международни обучения, които се провеждат по негова инициатива, той основава и национална мрежа от групи със студенти по медицина.

"Премеждията на Оскар са били по-трудни от обичайното. Но неговата издръжливост, упоритост и непоколебима решителност да помага на другите, са качества, които ще го направят брилянтен лекар", казват представители на университета, в който учи момчето и заслужено получава признанието им.

И ето че няколко години по-късно, а именно сега, през юни 2021 г., идва ред и той да положи Хипократовата клетва при официалното си дипломиране като лекар, пише BBC.

Канада, общопрактикуващите лекари и възможността да предписват посещение на националните паркове

Защо джипитата в Канада предписват разходка на пациентите

Нова политика на лекарите

"Едно е специалист да прецени през какво преминава пациентът му, друго е сам да си го преживял. Искам болните деца да знаят, че можеш да имаш пълноценен живот и след рака, и можеш да постигнеш мечтите си. Ако тази история помогне дори на едно семейство, това е което настина искам", завършва вдъхновяващо д-р Оскар Оглина.