Кой не обича сладолед! Малки деца, родители, баби и дядовци - никой не може да устои на вкусовете на най-търсеният десерт през лятото. А палитрата от вкусове е богата - като започнем от класическите ванилия, шоколад, ягода, карамел, и стигнем до по-нетрадиционните шам-фъстък, дъвка, манго и др. А да не говорим за видовете - сладолед във фунийка, на клечка или в чашка. Оказва се, че освен изключително вкусен, сладоледът е и доста полезен.

Иран, яхчалите, фалуде и защо Италия не е родината на сладоледа

Родината на сладоледа не е Италия

Ето как и къде започва всичко

С лаком поглед поглеждаме към събрания от FirstCry Parenting списък с някои от най-големите награди, които той може да даде на здравето ни - освен удоволствието, разбира се.

Витамини и минерали

Сладоледът съдържа мляко, което означава, че когато го ядем, тялото ни получава полезните витамин D, витамин A, калций, фосфор и рибофлавин. Различните вкусове добавят и допълнителен хранителен коефициент към него. Например сладоледът от черен шоколад е пълен с антиоксиданти и флавоноиди, което помага за понижаване на лошия холестерол и помага за подобряване на здравето на сърцето.

Снимка 582512

Източник: iStock

Дава енергия

Да, сладоледът дава моментална енергия. Това е така, защото съдържа достатъчно количество захар, заради което моментално ни кара да се чувстваме ободрени и заредени. Така че следващият път, когато се чувстваме отпаднали, взимаме една топка сладолед и сме готови за всякакви подвизи.

Стимулира мозъка

Според едно от проучванията е доказано, че хората, които хапват сладолед сутрин, са по-бдителни от тези, които не го правят.

Снимка 582513

Източник: iStock

Прави ни по-щастливи

Чувстваме се отчаяни или тъжни? Лъжица от любимия ни вкус и веднага ще се усмихнем. И има научно обяснение за това - когато ядем сладолед, тялото ни произвежда хормон, известен като серотонин. Серотонинът, известен като хормон на доброто настроение, ни кара да се чувстваме щастливи.

World Happiness Report 2022, ООН, Финландия и кои са най-щастливите страни в света за 2022 г.

Най-щастливите страни в света за 2022 г.

Къде е мястото на България тази година

Повишава либидото

Ако търсим интимност с партньора, трябва хапваме сладолед редовно. Освен че подобрява циркулацията на кислород в тъканите ни и поддържа рН баланса на тялото ни, наличието на фосфор в него помага за повишаване на либидото, като поддържа нивата на тестостерон.