Всеки от нас е бил свидетел на някоя морска сцена, в която главен герой е чайка, крадяща с лекота храна.

Британски учени от Университета в Бристол решават да научат повече за тях и градският им начин на живот.

Те проследяват 12 чайки, като им прикрепват специални ранички, за да установят как са се адапитрали към хората и градският живот. Те са наблюдавали птиците в парк, край училище и до сметище.

Снимка 505399

Източник: iStock

Резултатите показват, че чайките са станали толкова интелигентни, че могат да определят времето за почивка в училище, за да нахлуят за остатъците, пише The Sun. Птиците се струпвали край училищата през междучасията и край сметището в началото и края на работното му време.

Чайките са забелязани да чакат преди да започнат междучасията. Край сметището пък се събират по-малко през уикенда, когато там не карат много боклуци.

Снимка 505400

Източник: iStock

Броят им в парка зависи по-скоро от наличието на естествена храна - насекоми и червеи. Чайките са пример за птици, които се приспособяват добре към градския живот, пишат авторите на изследването. Допада им, че там е по-топло, естествените им врагове са по-малко, има много места за гнездене и наличието на храна е предвидимо.

Големият синигер, глобалното затопляне и мрачната прогноза за изчезването на вида заради климатичните промени

Ще изчезне ли големият синигер

Нови мрачни прогнози заради климатичните промени

Заключението на учените, е че чайките са приспособили своето хранително поведение към човешкия график. Констатациите, публикувани в International Journal of Avian Science.